Politsei ei leidnud Tõnn Sarve seksiraamatus kuriteole viitavaid tunnuseid

Helen Mihelson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Raamatu kokkuvõte ja foto esikaanest.
Raamatu kokkuvõte ja foto esikaanest. Foto: Kuvatõmmis

Politsei ei alusta kriminaalmenetlust nii mõneski inimeses pahameelt tekitanud raamatu «Kuidas seksist rõõmu tunda» suhtes.

Ülemöödunud nädalal kerkis teravalt üles küsimus, kas noore tütarlapse kujutamine Tõnn Sarve raamatu «Kuidas seksist rõõmu tunda» kaanel on ikka päris eetiline. Mitmed teose levitajad eemaldasid seepeale e-raamatult esikaane pildi ning mõni päev hiljem korjati ka elektrooniline raamat ise müügilt.

Kuid küsimus ei olnud vaid eetilisuses. Põhja prefektuuri pressiesindaja Helen Uldrich rääkis 22. aprillil, et ka politseile laekus veebikonstaabli kaudu vastav info. «Kontrollime fakte ja kui seal peaks ilmnema süüteo ilming, siis kujundame oma seisukoha, kas tuleb kriminaalmenetlus,» ütles ta toona.

Nüüdseks on selge, et raamatu asjus kriminaalmenetlust ei tule. «Tänaseks on politsei seisukohal, et kuigi Tõnn Sarve raamatu sisu võib riivata inimeste õiglus- ja moraalitunnet, ei ilmne teoses viiteid kuriteole,» sõnas Uldrich täna Postimehele.

See tähendab, et tõenäoliselt jõuab raamat taas müügile, sest Eesti Digiraamatute Keskus otsustas kuni prokuratuuri otsuseni raamatut mitte levitada. «Kui seisukoht on see, et pole probleemi, siis me levitame seda edasi. Kui see ei vasta õigusnormidele, siis me ütleme kliendile, et ei saa sellega edasi tegeleda,» kinnitas digiraamatute keskuse juhatuse liige Ain Lausmaa möödunud nädala lõpul.

Raamatu autor Tõnn Sarv jagas selgitusi Facebooki grupis «Virginia Woolf sind ei karda!», kus ta väitis, et kaanekujundus on tehtud raamatu vastu huvi tekitamiseks. «Pildil oleva isiku vanusel ei ole selles mõttes mingit tähtsust. Igaühel on vabadus endale ette kujutada mida iganes,» kirjutas ta möödunud kuul.

Samas grupis jagas üks inimene ekraanitõmmist e-raamatust, mille sisugi küsitavusi tekitas. «Kusjuures, pedofiilia iseenesest pole tegelikult üldse midagi hirmsat ega kriminaalset. Laste armastamine. Sa võid lapsi armastada, sa võid laste suhtes tunda erootilist tõmmet. Sulle võivad lapsed meeldida, sa võid vaadata laste pilte ja kõike muud. Aga kui sellega seoses midagi muud ei toimu, siis ei tee sa ju kellelegi kahju. Palju keerulisemad on aga need juhtumid, kui kedagi on tõmmatud või ahvatletud mingisugusesse tegevusse. Kasutatud ära. Pakutud võimalusi. Provotseeritud. Petetud. Manipuleeritud,» seisab raamatus.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles