Eesti omavalitsusjuhtidest saab väikseimat palka Piirissaare vallavanem

Andres Einmann
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Piirissaare vallavanem Liina Miks.
Piirissaare vallavanem Liina Miks. Foto: Vitali Trots

Eestis kõige vähem palka saav omavalitsusjuht on Piirissaare vallavanem Liina Miks, kellele vallavolikogu on määranud 700-eurose kuupalga, võrreldes suuremate linnade juhtide palkadega teenib Miks 6-7 korda vähem.

Näiteks Tallinna linnapea palk on 4220 eurot ja Tartu linnapea palk 3300 eurot. Rahandusministeeriumile esitatud omavalitsusjuhtide palgaandmetest selgub, et alla 1300-eurost kuupalka saab Eestis 18 vallavanemat. Linnapeade palk küünib enamasti üle 2000 euro, sellest väiksemalt palka makstakse Eestis viiele linnapeale.

Väikseima palgaga omavalitsusjuht oma töötasu üle ei kurda

63 elanikuga Piirissaare vallavanem Liina Miks ütles Postimehele, et 700-eurone palk on küll väike, aga majandada tuleb nii, et toime tuleb.

«Üks asi on see, et palgad on väikesed, teine asi on see, et nii väikeses vallas peab kõik tööd ära tegema vallavanem. Meil personali ei ole, pean ise vedama asju, teen saare peal taksot, kõiki asju teen ise. Vallavalitsuses on peale minu veel vallasekretär ja raamatupidaja, ega meid rohkem polegi. Tegemist on palju, aga siiamaani olen hakkama saanud ja ma ei kurda,» rääkis Miks.

Liina Miksi palga suuruse määras Piirissaare vallavalitsus ja oma praegust palka hakkas ta saama 2015. aasta algusest.

«Kas ma olen selle palgaga rahul, on hea küsimus. Alati võib ju rohkem küsida, aga töö on huvitav. Ma olen rahul ja nõus selle pelga eest seda tööd tegema, töö on iseenesest väga huvitav. Olen nõus edasi töötama selle palgaga oma ametiaja lõpuni,» lausus Miks.

Piirisaare vallajuhi sõnul ei mõjuta tema palga suurust kuidagi see, et ta on naine ning sugudevahelisel palgalõhel ei ole töötasu osas mingit rolli. Ta meenutas, et üle-eelmine vallavanem Siim Avi on mees ja sellegipoolest sai ta veelgi vähem palka.

Piirisaare vallavolikogu valis Liina Miksi vallavanemaks 2014. aasta oktoobris. Enne Miksi ametis olnud vallavanem Jelena Umbleja sai veelgi väiksemat palka, tema töötasu oli 546 eurot kuus.

Väikseima palgaga linnapea: töötasu peab olema seotud linna suuruse ja eelarvega

789 elanikuga Mõisaküla linnapea Ervin Tamberg ütles Postimehele, et peab oma 1295-eurost palka täiesti õiglaseks.

«See peab olenema linna suurusest. Ma arvan, et see on linnapea palk peakski kujunema selle järgi, kui suur on linnaelanike arv ja linna tulubaas. Viimati tõusis linna töötajatel palk eelmisel aastal ja kõik linna palgal olevad töötajad said 30–35 eurot juurde. Palgatõus ei olnud mitte protsent palgast, vaid kõik said ühesuguse summa juurde, alates koristajast kuni minuni välja,» rääkis Tamberg.

Linnapea sõnul tõstetakse Mõisakülas palkasid siis, kui miinimumpalk hakkab madalapalgaliste töötajate palkadele järele jõudma. Tavaliselt tõusevad Mõisakülas linnavalitsuses töötavate inimeste palgas iga kahe aasta järel.

Tamberg märkis, et kuigi tal on linnapeana tegemist palju rohkem kui mõne suurema omavalitsuse juhil, on ta oma töötasuga rahul ja ei näe mingit põhjust muretsemiseks.

Ma tegelen Mõisakülas absoluutselt kõigega, mis inimestele muret valmistab, on see siis fekaalivedu, elektrikatkestus, tänavaauk või pikali kukkunud liiklusmärk. Mul on linnas toimuvast pidevalt 100-protsendiline ülevaade.

Rahandusministeerium avaldas omavalitsusjuhtide palgaandmed eelmisel nädalal. Omavalitsusjuhtide palgaandmete tabel ei ole täielik, kuna ministeeriumile saatsid andmed oma juhtide palga kohta 162 valda ja 22 linna.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles