Erakoolidesse soovijate arv kasvas veelgi

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Audentese erakool.
Audentese erakool. Foto: http://www.audentes.ee

Mitmed erakoolid tundsid tänavu, et 1. klassi soovijate arv on kasvanud veel kiiremini kui tavaliselt, oma osa selles arvatakse olevat pikalt kestnud avalikul vaidlusel erakoolide rahastamise üle. 

Audentese erakooli direktor, eraüldhariduskoolide ühenduse esimees Ahto Orav ütles 1. klassidesse pürgijatest rääkides, et tema üks silm naerab, teine nutab. «Naerab, sest meil on väga väga palju soovijaid, kuid nutab, sest palju tublisid lapsi ei mahu meile kooli,» ütles Orav.

Tema sõnul on soovijate hulk viimasel viiel aastat kogu aeg kasvanud. Sel aastal tegi Audentes erandi ja võttis 1. klassi lapsi vastu kolme paralleelklassi jagu.  Orava sõnul oli sel proosaline põhjus: «Ka üle-eelmisel aastal võtsime vastu kolm klassi, sest meil oli selline ruumilahenduse võimalus, koolimajas sai üks osa remonditud. Kuna tänavu lõpetab üks üheksas klass, on võimalik ruumi juurde tekitada.»

Sellest hoolimata oli nn konkurss neli last ühele kohale.

Erakool ei saa väga palju lapsi vastu võtta, sest neil on reegliks, et põhikoolis kuni 9. klassini on kaks paralleelklassi. Teiseks, väikeste ruumide ja õpetaja tähelepanu jätkumise põhjusel üle 18 lapse tavaliselt klassi ei panda. «On olnud üksikuid aastaid, kus oleme ka 20 võtnud, see tuleneb aga sellest, et meie majas on kaks suuremat klassiruumi, kuhu mahub rohkem.»

Lapsevanemad on teadvustanud, et erakool polegi rikaste lõbu.

«Avalduste arv on meil kogu aeg kasvanud. Pigem pean põhjuseks, et lastevanemate teadlikkus on kasvanud, juhuslike proovijate arv on vähenenud ja rohkem on neid, kes tulevad teadlikult meie kooli,» rääkis Orav.

Erakoolide liidu juhina teadis Orav, et ka teistesse erakoolidesse on tänavu rohkem soovijaid kui varem.

«Mingi mõju sellel vaidlusel kindlasti oli, lapsevanemad on teadvustanud, et erakool polegi rikaste lõbu. Aga meil on soovijate arv aasta-aastalt kasvanud, seetõttu ma ei saa viimase «mulli» mõjuks seda panna, vaid ka muud protsessid hariduses on oma töö teinud.»

Tallinna Kesklinna põhikooli direktor Jaana Roht märkis, et kindlalt on tunda, et vaidlus erakoolide rahastamise üle on nende kooli pürgijate hulka kasvatanud. «Mul oli küll tunne, et tänavu oli tahtjaid rohkem kui muidu,» ütles ta. Konkreetset kandideerijate hulka ei osanud ta öelda, kuna koolil on ühiskatsed reaalkooliga. Kesklinna koolis alustab sügisel kaks 1. klassi, kummaski 26 last.

Kuid Rocca al Mare kooli direktor Heiti Pakk ütles, et neile soovijate arv oli nagu varasematelgi aastatel üle 200. «Vastu saime võtta 64 last,» lisas ta.

Ka Nõmme erakool muutust ei taju. Kooli astumiseks esitas avalduse 58 last, mida on paari lapse võrra rohkem kui möödunud aastal, ütles kooli sekretär Anu Rooseniit. «Laias laastus on viimastel aastatel olnud stabiilne vastuvõtt.» Vastu võeti 24 last.

Kooliteed alustavate laste arv on aasta-aastalt kasvanud üpris stabiilselt. 2014/15 õppeaastal alustas 1. klassides 14 324 õpilast ja 2015/16 õppeaastal 14 986.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles