Skeptik.ee asutaja: ajalehed võiksid lõpetada horoskoopide avaldamise

Merje Pors
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Üks populaarsematest aastahoroskoopidest on Igor Mangi poolt Maalehele koostatud prognoos.
Üks populaarsematest aastahoroskoopidest on Igor Mangi poolt Maalehele koostatud prognoos. Foto: Egert Kamenik

Ajalehed võiksid lõpetada horoskoopide avaldamise ning meedias ilmuvaid aastahoroskoope tuleks aktiivselt ignoreerida, leiab portaali skeptik.ee asutaja, füüsikamagistrant Martin Vällik.

Ta tõi näiteks Soome ajalehe Helsingin Sanomat, mis ei avalda horoskoope.

Pea iga ajaleht-ajakiri Eestis avaldab aastahoroskoope ning lugejate seas tunduvad need väga populaarsed olevat.  Samuti on ennustajad teinud raadioeetris prognoose alanud aastaks.

«Oman tugevat eelarvamust ja pean aastahoroskoope juba ette suureks jamaks, millele pole mõtet oma aega raisata ja soovitan kõigil neid sama aktiivselt ignoreerida nagu neid meile kaela üritatakse määrida,» märkis Vällik. Tema hinnangul ei tasuks horoskoopidest midagi tõeks pidada, kuigi neis võib leiduda ka mõttekesi, mida võib tagantjärgi täppiminemiseks pidada.

Vällik nentis, et astroloogiast on tänapäeval saanud libateadus ja maitsetu meelelahutus. «Tihti toimib astroloogia väravana mitmete teiste «alternatiivsete» mõtteviiside juurde, kus hulk muid posijaid on valmis kergeusklikule inimesele diagnoosima olematuid haigusi, mida siis võidukalt ebateaduslike meetoditega hea raha eest ravitakse. Tõsine oht peitub siin selles, et mõnikord juhtub inimesel olema tõsisem tervisehäda ja seda alternatiivsel moel «ravides» jääb inimene ilma nii rahast kui ka elust.»

Kriitikameel tuleks säilitada

Tema meelest on horoskoopide näol tegemist meedia enda poolt üleval hoitud kergemeelse meelelahutusega ja ennustajate kajastamise asemel võiks väljaanded avaldada ülevaateid algava aasta huvitavamatest tegelikest taevanähtustest. «Seal võiks olla päikse- ja kuuvarjutused, meteoorisajud, õpetused, kuidas üht või teist udukogu leida ja vaadelda, lisaks kasvõi horoskoopides esinevate tähtkujud leidmise õpetus, sest võin kihla vedada, et keskmine Jäär või Kaksik ei suuda taevas näidata, kus see tähtkuju asub.»

Vällik soovib inimestele jätkuvat uudishimu ja jaksu skeptiline olla ja asju järgi uurida. «Nii nagu me ei kasuta kosmoselendude planeerimisel astroloogide poolt koostatud horoskoope ja selle aluseks olevat geotsentrilist ilmapilti, niisama põhjendamatu on oma tervisele ligi lasta posijaid, kelle arusaam tervisest on samal eelteaduslikul tasemel.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles