ENPA lahkab Gruusia-Venemaa konflikti

Merje Pors
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
ENPA peahoone Prantsusmaal Strasbourgis..
ENPA peahoone Prantsusmaal Strasbourgis.. Foto: EPA.

Täna algab Strasbourgis Euroopa Nõukogu Parlamentaarse Assamblee sügisistungjärk, kus põhiküsimusena arutletakse Gruusia-Venemaa konflikti.

Eesti ENPA delegatsiooni juhi Andres Herkeli sõnul tulevad debatid kindlasti tulised, ehkki paljud väljendasid oma seisukohti juba selle kuu algul Pariisis toimunud poliitika- ja järelevalvekomiteede istungitel, teatas riigikogu pressitalitus.

«Jututoast olulisem on siiski see, millised otsused vastu võetakse, näiteks riikide kohustused luua põgenike jaoks tingimused kodukohta naasmiseks, mis on eriti terav Lõuna-Osseetiast põgenema sunnitud grusiinide osas,» lisas ta.

Herkel peab huvitavaks seda, et senises päevakorras puudub 24 assamblee liikme algatus Vene delegatsiooni volituste peatamiseks. «Kui allkirju tagasi ei võeta, ja see on protseduuriliselt küsitav, siis tuleb ka seda küsimust arutada,» nentis ta.

Teisipäeval esinevad põhiraportiga ENPA Georgia raportöör Matyas Eörsi Ungarist ja Vene Föderatsiooni järelevalve raportöör Luc van den Brande Belgiast.

Istungjärgul arutatakse samuti Küprose probleemi ning kõnega esinevad Küprose president Demetris Christofias ja Küprose türklaste liider Mehmet Ali Talat. Ettekandega esineb ka Euroopa Nõukogu praeguse eesistujariigi Rootsi peaminister Fredrik Reinfeldt.

Eesti delegatsiooni kuuluvad veel riigikogu aseesimees Kristiina Ojuland ja Mailis Reps ning asendusliikmetena Aleksei Lotman ja Indrek Saar.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles