EKRE jätkab Kaljuranna mahategemist: see, et teda Moskvas rünnati, võis olla näitemäng (21)

Liis Velsker
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Riigikogu liikmed Mart Helme ja Henn Põlluaas parlamendihoones.
Riigikogu liikmed Mart Helme ja Henn Põlluaas parlamendihoones. Foto: Liis Treimann / Postimees

Eesti Konservatiivse Rahvaerakonna (EKRE) parlamendisaadikud Mart Helme ja Henn Põlluaas võtsid pühapäeval Ring FMi raadiosaates lahata presidendikandidaatide patriootlikkuse teema ja seadsid kahtluse alla, kas Marina Kaljuranna ründamine Moskvas võis olla näitemäng.

Põlluaas rääkis raadiosaates «Räägime asjast», et on väga oluline jälgida meie presidendikandidaate. «Kui ma nüüd ei eksi, siis sina Mart oled vist ainukene, kellel puudub selline punane minevik?» meelitas ta oma erakonna esimeest.

«Paet oli komsomoliaktivist. Ja Paet oli tõepoolest marksismi-leninismi propagandist, ta tegi Eesti Raadios ju neid välispoliitika kommentaare ja asju ja no loomulikult ikka sellisest punasest vaatenurgast vaadatuna,» sõnas Mart Helme.

Paraku ei arvutanud Helme, et 1974. aastal sündinud Urmas Paet asus Eesti Raadio välisinfo toimetusse tööle alles 1991. aasta mais. Paet lõpetas Tallinna 42. keskkooli 1992. aastal.

Eurosaadik Urmas Paet kommenteeris Postimehele, et need väited on lihtsalt rumal vale. «Eesti Raadio välisuudistele hakkasin tegema kaastööd 17-aastasena 1991. aastal. Sel ajal polnud Eestis enam marksismi-leninismi varjugi,» ütles Paet.

«Väidetavalt see, et teda Moskvas rünnati, see ei maksa midagi. See võis olla ka näitemäng.

Helme jätkas, et Marina Kaljuranna puhul on juba välja toodud tema ema punaminevik. «Mis tähendab, et ka Marina oma nooruses nautis kõiki neid privileege, mida pakkus ministrite nõukogu. Ta oli ka komsomoliaktivist,» lausus Helme ja märkis ära, et Siim Kallas oli kõrge partei nomenklatuuri esindaja ning Jaak Jõerüüdi suhtes on välja ilmunud tema 40 kirjaga seotud inimeste karistamise lood.

EKRE esimees järeldas, et seega on ainult tema ja Indrek Tarand parteilisest kuuluvusest ja kaasajooksmisest puhtad.

Kaljuranna rünnet Moskvas nimetatakse näitemänguks

Poole saate peal hakkas Helme arutlema, et pronksiöö näitas, et integratsioon on Eestis totaalselt läbi kukkunud. «Meil on siin 5. kolonn, meil on siin teine põlvkond, kes siin on kasvanud, sündinud, kellest paljud oskavad võrdlemisi hästi eesti keelt, ja mitte mingit integratsiooni ei ole. Nii pea, kui matuška Rossija kutsub, nii on nad valmis oma matuška Rossija eest tulle viskuma,» kõneles riigikogulane. Peremees on Helme sõnul siinsete venelaste arvates Eestis mitte eesti rahvas, vaid venelased ja Moskva.

Saade jätkus sellega, et Helme seadis sügavalt kahtluse alla, kas välisminister Marina Kaljurand on lojaalne ja kas ta ikka on suurem patrioot kui me ise.

«Aga kust te teate? Kas on olnud üks katsekivi? Kas on olnud see tõehetk, see tõehetk, kus me näeme, kuidas ta kriitilises olukorras, kui ta on vastamisi oma esivanemate kodumaaga ja sealt tulevate ohtudega ja sealt tulevate nõudmistega, kuidas ta siis käitub? Seda tõehetke meil ei ole olnud,» lausus ta.

«Väidetavalt see, et teda Moskvas rünnati, see ei maksa midagi. See võis olla ka näitemäng,» rääkis Helme. «See võis olla näitemäng,» kordas Põlluaas.

Henn Põlluaas lisas, et Moskvas Eesti suursaadiku ründamine ei olnudki selline kriitiline olukord, kus Kaljuranna elu oleks võinud ohus olla või Eesti riigi saatus kaalul. «See ei olnud see kriitiline olukord, kus tegelik sisu peaks välja tulema.»

Välisminister Marina Kaljurand kinnitas, et ta ei võta Mart Helme väljaütlemisi isiklikult. «Me tunneme teineteist paarkümmend aastat, me olime kolleegid välisministeeriumis ning saime alati hästi läbi. Seetõttu liigitan ma Mart Helme praegused rünnakud poliitteatriks,» ütles ta.

Kommentaarid (21)
Copy
Tagasi üles