Postimehe päevaintervjuu: mis juhtus mullu Harku kinnipidamiskeskuse «mässu» käigus?

Tiina Kaukvere
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Põhja prefekt Kristian Jaani selgitas täna «Postimehe päevaintervjuus» kas ja milliseid vigu tehti mullu Harku keskuses toimunud kinnipeetavate meeleavalduse ohjeldamisel.

Jaani selgitas, et ehkki uute asjaolude selgumisel on jäänud avalikkusele mulje, justkui ei olnud tegemist siiski agressiivse vastuhakuga, oli sündmuse näol PPA jaoks tegemist kriisiga ja seda – kriisi – lahendama mindigi.

Ta lisas, et kui umbes 15 moslemiusku inimest takistab kinnipidamiskeskuse koridoris liikumist ja seetõttu on ametnikele suletud ka sissepääs, on tegemist kriisiga. Jaani sõnul ei ole politsei jaoks varem sellist olukorda olnud.

Ja kuigi kiirreageerimismeeskonna saabumise ajaks olid kinnipeetavad oma tubadesse läinud, ei lõppe Jaani sõnul sellega sündmus politsei jaoks. «Me ei tea, mis neis tubades edasi toimub,» sõnas ta, lisades, et antud hetkel ei olnud küll keegi agressiivne, kuid kunagi ei tea, milleni võib sündmus edasi viia.

Jaani tunnistas, et politsei on aru saanud, et osa asju tehti valesti. Samas tuleb tema sõnul arvestada, et sellistes olukordades tuleb otsuseid vastu võtta väga kiiresti, kõigest mõne sekundi jooksul.

Prefekti sõnul ei järgne ühegi sündmusel osalenud ametniku osas distsiplinaarmenetlust. Küll aga on politsei tema kinnitusel enda jaoks järeldused teinud. «Eksiti, ma möönan seda, aga tahtlikku hooletust ei olnud.»

Ühe kriitikakohana oli kontrollmenetluse lõpparuandes sees ka asjaolu, et sündmust juhiti distantsilt. Jaani sõnul ei peagi sündmusejuht alati tulipunktis olema.

Politsei jõudis mullu 10. novembril Harku kinnipidamiskeskuses toimunud mässu mahasurumist analüüsides muuhulgas järeldusele, et kummikuuli tulistamine selles olukorras ei olnud põhjendatud.

Põhja prefekt Kristian Jaani kommenteerib Postimehe stuudios sisekontrollibüroo kontrollmenetluses välja toodud etteheiteid.

10. novembril sai Harku kinnipidamiskeskuses alguse vastuhakk, sest ühele kinnipeetavale anti teada otsusest tema keskuses viibimise aega kahe kuu võrra pikendada. Kongost pärit mees hakkas protestima ja temaga liitus veel 13 inimest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles