Kohus mõistis miljonite salasigarettidega äritsenud jõugu tingimisi vangi

Andres Einmann
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Piirivalveameti arhiiv

Tartu maakohus tunnistas eile kokkuleppemenetluses süüdi viis inimest, kes tegelesid Lõuna-Eestis ligi kahe miljoni salasigareti ja sadade liitrite salaalkoholi käitlemisega.

Kohus tunnustas kõik viis  süüdi tubakatoodete käitlemise korra rikkumises. Lisaks tunnistati neist kolm süüdi alkoholi käitlemise korra rikkumises, kaks salakaubaveos ning üks dokumendi võltsimises ja selle kasutamises, teatas Tartu kohtute pressiesindaja.

Kohus mõistis kõigile karistuseks tingimisi vangistused. Veronika Belolipetskaja (41) karistuseks mõistis kohus kolm aastat ja kuus kuud, Andrei Tarnovk (38) karistuseks kolm aastat ja kaks kuud, Oksana Galkani (41) ja Vjatšeslav Perepeljakovi (45) karistuseks kaks aastat ning Amiran Tsetshladze (45) karistuseks koos talle varasema kohtuotsusega mõistetud ärakandmata karistusega kaks aastat ja seitse kuud.

Katseaegade pikkused jäid vahemikku kahest aastast ja kuuest kuust kuni kolme aasta ja nelja kuuni. Tsetshladze peab katseajal lisaks täitma kriminaalhoolduse kontrollnõudeid.

Eelvangistuses on mõistetud karistusest Belolipetskaja ära kandnud kaks kuud ja 24 päeva, Tarnovski viis kuud ja 24 päeva, Galkan kaks päeva ning Perepeljakov ja Tsetshladze kolm päeva.

Kohtuotsusega konfiskeeritakse lisaks leitud salasigarettidele ja -alkoholile veel sõiduk Toyota RAV 4 ja sularaha summas üle 7500 euro. Lisaks mõisteti kohtuotsusega neljalt süüdimõistetult täiendavalt välja veel 26 000 eurot.

Menetluskulude katteks peavad viis süüdimõistetut tasuma 645 kuni 1185 eurot.

«Tegemist oli salasigarettide ja salaalkoholi käitlemise ahelaga, kus ühed ahela lülid toimetasid salakauba Eesti-Vene piirilt Põlvamaalt Tartumaale, seal korraldas ja vahendas salakauba müüki Veronika Belolipetskaja ning reaalsed edasimüüjad olid teised isikud. Kuriteoobjektiks olid  suures koguses Eesti maksumärgiga märgistamata sigaretid ja alkohol ning Veronika Belolipetskaja korraldamisel hoiti neid Luunja vallas asuvas garaažis. Sealt müüdi juba salakaup edasi. Ehk meie uurimisgrupil on õnnestunud välja selgitada ning vastutusele võtta nii saalkauba vedajad, selle edasimüümise organiseerijad ja vahendajad ning ka reaalsed müüjad,“ kommenteeris kriminaalasja kohtueelset menetlust juhtinud ringkonnaprokurör Margus Lellep.

Kaks süüdistatavat tabati vahetult kuriteo toimepanemiselt ehk ajal, kui nad toimetasid piirilt salakaubana ületoodud sigarette Tartumaale nende vahendajale. Kinnipidamisel võeti ära kokku 100 000 salasigaretti. Garaažis toimunud läbiotsimise tulemusel leiti ning võeti ära veel 75 200 salasigaretti ja 172 liitrit salaalkoholi, mis kohtuotsusega konfiskeeritakse.

Eilne kohtuotsus on vaidlustatav 15 päeva jooksul.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles