Valdaru: viisavabadus kasvatab rändesurvet, kuid selle haldamine on lihtsam

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kert Valdaru
Kert Valdaru Foto: ERR/ekraanikuva

Sisekaitseakadeemia rändeekspert Kert Valdaru sõnul tähendab viisavabaduse sõlmimine tavaliselt rändesurve kasvu, kuid Türgi kontekstis ei saa see kindlasti nii suur olema, kui eelmisel aasta rändekriisi tipphetkedel, kuna pagulasvood tuleksid kindlate ajavahemike tagant ning neid suudetakse paremini hallata.

Valdaru sõnul näitab varasem kogemus, et viisavabadus mõne riigi või riikide blokiga toob endaga kaasa rändesurve kasvu, vahendas ERRi uudisteportaal. «Seadusliku rände puhul toob endaga kaasa rohkem turiste aga väljakutseks on isikud, kes tulevad viisavabalt riiki, kuid ei pruugi liikmesriigist 90 päeva möödumisel lahkuda,» selgitas Valdaru «Aktuaalses kaameras».

Türgist on viimastel aastatel reisinud viisadega Euroopasse ligi 700 000 inimest, mis asetab Türgi peamise viie riigi sekka, millest Schengeni viisaruumi tullakse. «Kindlasti ei saa me rääkida nii suurtest mahtudest, kui me oleme siin rändekriisi tipphetkedel. Need arvud lähevad kindlasti suuremaks aga need tulevad kindlal ajavahemikul aasta jooksul,» selgitas Valdaru.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles