Eestit esindab 9. mai paraadil Moskvas saatkonna asejuht (5)

Helen Mihelson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Paraadi proov Moskva Punasel väljakul.
Paraadi proov Moskva Punasel väljakul. Foto: SCANPIX

Eestist osaleb tuleval nädalal Moskvas toimuvatel pidustusel saatkonna asejuht.

Välisministeeriumi pressiosakonnast öeldi Postimehele, et traditsiooniliselt osaleb just diplomaatiline korpus asukohariigi riigipüha puhul korraldavatel üritustel.

Kui eelmine aasta osales paraadil toonane suursaadik Jüri Luik, siis tänavu on kohal saatkonna asejuht Veikko Kala.

Kuid näiteks Leedu välisminister Linas Linkevičius ütles eile, et riik ei saada diplomaatilist esindajat Moskvas toimuvale 9. mai sõjaväeparaadile. «Ajal, mil Ukrainas vältab Vene sõjaline agressioon, ei arva me, et sõjaväeparaadidel osalemine on õige viis austuse väljanäitamiseks isegi siis, kui seda tehakse sõjaveteranide suunal,» lisas Linkevičius.

Tänavusel võidupäevaparaadil näeb kokkuhoiu tõttu mullusest vähem relvastust. Punasel väljakul osaleb kaheksa ühikut Almaz-Anteis valmistatud relvastust, kuid mitte raketisüsteem S-400, on ettevõtte pressitalitusest varem teatatud.

«2016. aastal tehti kokkuhoiu poliitikast lähtudes otsus vähendada pidustustel osaleva sõjatehnika hulka. Selle tulemusel võeti raketisüteem S-400 Triumf Moskva paraadikolonnist välja,» selgitas Almaz-Antei peadirektor Jan Novikov.

Interfaxi andmetel võttis möödunud aastal toimunud 70. võidupüha aastapäeva pidustustest  osa 20 miljonit inimest.

Kommentaarid (5)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles