Narva väikse kiriku ostis autovaruosade müüja (2)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Narva Aleksandri koguduse pankrotivarana müügis olnud väike kirik leidis endale ostja kohaliku autovaruosade müüja näol.

Pankrotihalduri Eve Selbergi kinnitusel sai müüdud Narvas aadressil Kreenholmi 22 paiknev väike kirik, mille ostis ära kohalik ettevõte OÜ Sirtaki. Ettevõttele kulub ka naabruses asuv kinnistu (Kerese 25).

Majandusaasta aruande järgi tegeleb ettevõte autovaruosade ja autokeemia müügiga. Kusjuures ettevõte asutati juba 1996. aastal. 2014. aasta müügitulu oli 1 183 907 eurot.

Kirik ja maa-ala olid äripinnana müügil hinnaga 50 000 eurot. Kinnistu pindala on 1765 m2. Müügikuulutuse juures toodi välja, et kirikuhoones paiknevad kroonlühtrid, orel ja kaks altarimaali müügis ei ole.

Ettevõtte juhatuse liige Vladimir Rakov nentis, et kirikut osta esialgu plaanis ei olnud. Küll aga on ettevõte plaaninud pikalt kiriku naaberkrundile ehitada oma poodi. Ka ettevõtte majandusaasta aruandes on kirjas, et 2012. aastal ostis firma maatüki, et sellele ehitada autokauplus ja remonditöökoda.

Teenistuste vastu pole midagi

«Meil on juba ammu olemas luba ehitamiseks ja kõigi naabritega on kokkulepped,» kinnitas Rakov. Müügis olev kirik otsustati ära osta, kuna selle krundi kaudu saab plaanitavale poele paremini ligi.

Rakov tunnistas, et kirikuhoone väga huvi ei paku. «Praegu on kirikul probleem, kus teenistusi pidada ja me oleme valmis kohtuma ja asja arutama.» Tema sõnul võib sõlmida rendilepingu.

«Kui kõik paberid on vormistatud, siis on meil kavas pastoriga kohtuda ja uurida, kuidas nad koostööd näevad. Meil maja kasutamise järgi vajadust pole,» ütles Rakov, kes ei soovinud avaldada, mis hinnaga maa-ala lõpuks osteti. Küll aga tõi ta välja, et autopoe jaoks on see korralik summa.

Uut poodi ja autoteenindust hakatakse tema sõnul ehitama mais.

Viru maakohus kuulutas koguduse pankroti välja 2015. aasta aprillis. Narva Aleksandri Kogudus läks pankrotti, kuna kogudus ei suutnud täita suurkiriku taastamistöödega seotud kohustusi ehitusfirma AS Eviko ja mitmete teiste võlausaldajate ees.

Riik on koguduse suurkiriku hoone taastamisele kulutanud rohkem kui 2 miljonit eurot, millest miljon eurot finantseeriti Ettevõtluse Arendamise Sihtasutuse (EAS) piirkondade konkurentsivõime tugevdamise programmist.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles