Rõivas: Harku juhtumis pole olnud valetamist või kinnimätsimist

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Politsei ei olnud nõus avaldama kogu videosalvestist, vaid ainult valitud kaadrid vastuhakust Harku kinnipidamiskeskuses. Teiselpool ust on politseiametnikud, kellega räägiti.
Politsei ei olnud nõus avaldama kogu videosalvestist, vaid ainult valitud kaadrid vastuhakust Harku kinnipidamiskeskuses. Teiselpool ust on politseiametnikud, kellega räägiti. Foto: Põhja prefektuur

Peaminister Taavi Rõivas leiab, et politsei- ja piirivalveamet on oma auditis ausalt tunnistanud eksimusi Harku kinnipidamiskeskuses toimunud mässu lahendamisel ning valetamist või kinnimätsimist pole olnud.

Peaminister Taavi Rõivas ütles valitsuse pressikonverentsil, et sai detailse ülevaate Harku kinnipidamiskeskuse mässu lahendamise järeldustest.

Rõivas ütles, et on loomulik, et pärast selliseid sündmusi analüüsitakse, kas midagi oleks saanud teha paremini või õigemini. «On ka täiesti loomulik, kui selliste auditite käigus tuvastatakse eksimusi. Ka antud juhul on politsei ju ise tuvastanud, et reageeriti jõulisemalt kui antud olukord oleks eeldanud. Minu jaoks on väga oluline, et sellest õpitaks.»

«Samas ma usun, et me kõik soovime kodanikena, et mistahes intsidendid tekivad, et riik saaks olukorra vajadusel kontrolli alla,» jätkas ta.  

«Mida veel politsei- ja piirivalveameti peadirektor mulle täna hommikul kinnitas, et ei ole tuvastatud ühtegi tahtlikku valetamist või kinnimätsimist, nagu meediast on läbi käinud,» lausus Rõivas.

«Küsimus on pigem selles, kas kõik politseinikud mäletasid kõike 100-protsendilise täpsusega. Ma eeldan, et sündmused on kõik väga detailselt taastatud ja kui on mingid lahknevused salvestuste ja ütluste vahel, siis nendega on tegeletud,» arvas peaminister.

Rõivas juhtis tähelepanu ka sellele, et operatiivolukorras peab politseinik väga kiiresti otsustama väga piiratud info pinnalt, seetõttu ei saagi olla välistatud, et ta mingis tegevuses eksib.

Politsei jõudis mullu 10. novembril Harku kinnipidamiskeskuses toimunud mässu mahasurumist analüüsides järeldusele, et kummikuuli tulistamine selles olukorras ei olnud põhjendatud.

Rõivas ei olnud nõus ka Harku kinnipidamiskeskuse tingimuste kirjeldusega Eesti Ekspressi artiklis. Näiteks laskis ta üle kontrollida, kas vastab tõele, et lastel pole seal ühtegi mänguasja, raamatut ega vaba aja veetmise võimalust peale ühe katkise kiige. «Mulle tõestati fotodega, et on olemas nii PPA ostetud kui annetustena saadud mänguasju. Samuti on hoovis liumäega kiik, mis vahepeal lõhutud aga praeguseks korda tehtud. Ka täiskasvanutele on jõuvahendid, lauamänge, raamatud,» sõnas Rõivas.

Samuti kontrollis ta väidet, nagu pakutaks kõigile kinnipidamiskeskuse elanikele sealihatoite. Peaminister kirjeldas, et kõigile pakutakse valida kolme menüü vahel: taimetoidumenüü, ilma sealihata, kuid kana ja kala sisaldav menüü ning tavamenüü, kus võib olla ka sealiha.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles