President tervitas TTÜs Aafrika tudengeid: kui teil tekib siin probleeme, siis andke sellest teada (4)

Liis Velsker
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

President Toomas Hendrik Ilves ütles täna Tallinna tehnikaülikoolis Aafrika tudengite korraldatud nädala avaseminaril, et nad on Eestisse teretulnud ja kui neil tekib siin probleeme, siis nad teavad, et president tervitab neid.

Aafrika tudengid võtsid presidendi vastu sooja aplausi ja Eesti hümniga.

Riigipea tunnustas üliõpilasi, et nad kuus kuud tagasi Eestis oma Aafrika tudengite seltsi lõid. Ilves rõhutas, et isetegemine ehk kodanikualgatus on talle üks olulisemaid teemasid.

Seltsi loomine on presidendi sõnul oluline, et rasketel hetkedel saaks üksteisele toetuda. Ilves rääkis, et ta teab väga hästi, et asjad Eestis ei pruugi alati olla lihtsad.

«Kui teil on siin ebameeldivaid kogemusi, siis jagage seda, andke sellest meile teada. Ma olen aus: siin riigis on rassiste. Nad vihkavad mind samamoodi nagu teist värvi nahatooniga inimesi, kuna ma seisan nende eest ja ütlen, et see on rumalus.

«Kui teil on siin ebameeldivaid kogemusi, siis jagage seda, andke sellest meile teada. Ma olen aus: siin riigis on rassiste. Nad vihkavad mind samamoodi nagu teist värvi nahatooniga inimesi, kuna ma seisan nende eest ja ütlen, et see on rumalus,» kõneles president.

«Minu kui riigipea sõnum teile on: te olete Eestis teretulnud. Vähemalt president tervitab teid. Mul on väga hea meel, et te olete siin,» sõnas president Toomas Hendrik Ilves.

President selgitas, et mida rohkem õpib Eestis välistudengeid Aafrikast, Aasiast, Ladina-Ameerikast ja mujalt ning mida rohkem eestlased õpivad teistes riikides, seda paremaks saab meie ühiskond. «Eesti vajab tarku inimesi, inimesi, kes teavad, kuidas teha asju teistmoodi, uutmoodi,» ütles riigipea.

Ilves rääkis, et ta julgustab ka eestlasi välismaale õppima minema, sest need noored, kes on välismaal õppinud, on tavaliselt avatumad uutele ideedele, vastutustundlikumad. «Need inimesed, kes istuvad ainult kodus ja mõtlevad, et nad ei taha, et teistsugused inimesed siia tulevad, need on need, kelle pärast mina muretsen,» kõneles ta.

Riigipea sõnul vajavad kõik riigid tarku inimesi ja uusi oskusi, eriti aga väiksemad nagu ka Eesti.

«21. sajandi maailmas ei näita riigi suurust vaid pindala ja rahvaarv, vaid avatus nüüdisaegsetele ideedele ja lahendustele. Just noored, haritud inimesed saavad neid edasi kanda,» ütles Ilves. «Riigi (geograafiline) suurus loeb vähem, olulisem on riigi vaimne suurus.»

Ta julgustas Eesti ülikoole vastu võtma senisest enam välistudengeid, sest mida rohkem me omavahel räägime ja saame – ka inimestena – rahvusvahelist kogemust, seda lihtsamalt kaovad umbusk ja eelarvamused.

«Jah, teil on siin ilmselt aeg-ajalt keeruline, ma tean. Jah, siin riigis kohtab ka rassismi. Sellest tuleb rääkida, mitte neid juhtumeid endale hoida. Ennast tuleb nähtavaks teha,» kinnitas president Ilves.

TTÜs õpib praegu 130 tudengit 13 Aafrika riigist.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles