Maksu- ja tolliamet tabas huuletubakaga äritsenud jõugu (1)

Helen Mihelson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Maksu- ja tolliameti (MTA) uurimisosakond pidas mai alguses kinni inimesed, kes tõid aasta jooksul Eestisse kokku umbes 8000 kilo huuletubakat.

MTA teatel on esialgu kahtlustus esitatud 19 inimesele, illegaalse huuletubaka müügiga teeniti kriminaalset tulu ligi 2 miljonit eurot. Kinnipidamise käigus võeti ära sularaha ligi 82 000 eurot, kaheksa sõidukit ja 58,41 kilogrammi huuletubakat.

Täna rahuldas Harju maakohus riigiprokurör Evelin Ansip-Kukk taotluse kolme põhiorganisaatori Aare (43), Helari (24) ja Siimu (27) vahistamiseks.

Ühenduse liikmed tõid Eestisse mullu maist kuni selle aasta aprillini kokku hinnanguliselt 8000 kilogrammi huuletubakat ja vastutasid huuletubaka Eestisse toimetamise ja realiseerimisvõrgustiku haldamise eest. Edasimüüjad ja nende abilised käisid kaubal ise järel ja toimetasid selle üle Eesti laiali, kus müüsid nii hulgikaupa kohalikele diileritele kui üksikult lõpptarbijatele.

Huuletubaka pakk maksis Rootsist ostes umbes kaks eurot ning müüdi Eestis lõpptarbijale hinnaga 4–5 eurot pakk.

«Kuna tabasime nii huuletubaka maaletoojad kui ka aktiivsed edasimüüjad, siis õnnestus lõhkuda seni toiminud hanke- ja turustuskanalid ning edasimüügivõrgustiku,» sõnas maksu- ja tolliameti uurimisosakonna talitusejuhataja Siim Rudissaar.

Riigiprokuratuuri abiprokurör Evelin Ansip-Kukk lisas, et huuletubaka tarbijateks ei ole ainult täiskasvanud, vaid see on kasvav probleem ka alaealiste seas. Huuletubaka müüjad oma klientide vanuse vastu huvi ei tunne ning sagedasti hakatakse seda tarvitama juba 5.-6. klassis. 

Maksu- ja tolliameti uurimisosakond alustas menetlust pärast seda, kui pidas möödunud aasta septembris kinni Rootsist Eestisse saabunud veoki, millest leiti 42 kasti ehk 181,44 kilogrammi huuletubakat. Detsembris tõkestati veel ühe 668 kg huuletubaka saadetise tänavale sattumist.

Suitsuvabade tubakatoodete müük keelati lõplikult ära möödunud aasta mais, mil keeld hakkas kehtima ka närimistubakale. Samuti kriminaliseeriti suures koguses suitsuvabade tubakatoodete käitlemine.

Selliste keelatud toodete käitlemise eest võib karistada väärteokorras rahatrahviga kuni 1200 eurot või suure koguse puhul kriminaalkorras kuni viieaastase vangistusega. 

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles