Riik kaalub Narva suurkiriku ostmist (4)

Tiina Kaukvere
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Narva Aleksandri kirik.
Narva Aleksandri kirik. Foto: Mihkel Maripuu

Narva Aleksandri koguduse pankrotitoimkond otsustas tühistada Narva Aleksandri kiriku enampakkumise, mida oli teiste seas palunud ka siseministeerium.

Narva Aleksandri kiriku enampakkumisele registreerimise tähtaeg oli 18. aprill, kuid pankrotihalduri Eve Selbergi kinnitusel pikendati tähtaega «seoses läbirääkimiste pidamisega võimalike huvilistega 5. maini».

«Enampakkumine tühistati täna ära hoopistükkis,» teatas võlausaldajate esindaja ja pankrotitoimkonna liige Kerli Kase, kes kinnitas, et seda on palunud mitmed osapooled, teiste seas ka siseministeerium.

Läheb riigiomandisse?

«Siseministeerium saatis eile EELK Narva Aleksandri koguduse pankrotihaldurile kirja sooviga leida enampakkumise väliselt lahendus, mille eesmärgiks on Narva Aleksandri suurkiriku üleminek riigi või riigiga seotud juriidilise isiku omandisse,» sõnas siseministeeriumi pressinõunik Merje Klopets. Ta täpsustas, et riik kaalub kiriku ostmist, aga milline riigiasutus täpsemalt ja mis tingimustel, see pole veel selge.

Kase sõnul toimub paari nädala pärast siseministeeriumis kohtumine ning siis võib kiriku saatus olla selgem.

«Ees seisab alles esimene osapoolte vaheline kohtumine, kus kiriku praeguse staatuse ja võimaliku tulevikuga seotud küsimusi arutatakse,» kinnitas ka Klopets.

Varasemalt on nii sise- kui ka kultuuriminister öelnud, et riik kirikut osta ei saa. «Ma ei pea kindlasti õigeks seda, et riik hakkaks tasuma valitsusvälise organisatsiooni tekitatud võlgasid,» ütles märtsis kultuuriminister Indrek Saar Postimehele. 

Eesti Evangeelse Luterliku Kiriku (EELK) Narva Aleksandri koguduse võlausaldajate üldkoosolek otsustas märtsi lõpus panna enampakkumisele Narva Aleksandri suurkiriku hoone. Kiriku alghinnaks on 500 000 eurot.

Viru maakohus kuulutas koguduse pankroti välja 2015. aasta aprillis.

Narva Aleksandri Kogudus läks pankrotti, kuna kogudus ei suutnud täita suurkiriku taastamistöödega seotud kohustusi ehitusfirma AS Eviko ja mitmete teiste võlausaldajate ees.

Riik on suurkiriku hoone taastamisele kulutanud rohkem kui 2 miljonit eurot, millest miljon eurot finantseeriti Ettevõtluse Arendamise Sihtasutuse (EAS) piirkondade konkurentsivõime tugevdamise programmist.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles