Fotod: Seli käis Tallinna Sadama uurimiskomisjoni ees ütlusi andmas (6)

Piret Lakson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Tallinna Sadama korruptsiooniskandaali uuriva riigikogu komisjoni ette ütlusi andmas käinud endine sadamaettevõtte nõukogu esimees Neinar Seli kinnitas «Aktuaalsele kaamerale», et tema isiklikult ei ole seotud ühegi korruptiivse tegevusega.

«Mina ei ole küll ühegi asjaga seotud,» tõdes Seli ja märkis, et ei ole altkäemaksu võtmises kahtlustatavate Tallinna Sadama eksjuhtide Ain Kaljuranna ja Allan Kiiliga suhelnud üle aasta, vahendas ERRi uudisteportaal.

Küsimusele selle kohta, mida ta ise plaanib komisjonile rääkida, vastas Seli: «Tõtt ja ainult tõtt! Kõik, mida ma tean, ma räägin ära.»

Kohtumine kestis üle kahe tunni ning Seli sõnul puudutati mitut olulist teemat. «Alates parvlaevade hankest, millest mul ei olnud väga palju rääkida, sest see jäi minu perioodist väljapoole, aga jäälõhkuja Botnica ostmisest oli ja ka varasematest investeeringutest,» märkis Seli, lisades, et jutuks tuli kõik, mis puutus tegelikult nõukogu ja juhatuse vahelistesse suhetesse.

Riigikogu vabaerakondlasest liige, Tallinna Sadama uurimiskomisjoni esimees Artur Talvik ütles Postimehele, et kohtumine oli huvitav. «Tegemist on ikkagi inimesega, kes oli praktiliselt kümme aastat Tallinna Sadama nõukogu esimees ning kui keegi üldse teab midagi peale juhatuse liikmete, siis just tema,» märkis Talvik, kelle sõnul kujunes kohtumine päris pikaks.

«Midagi sellist maadraputavat sealt kindlasti ei tulnud, kuid Seli avas palju huvitavaid ja uusi vaatenurki, mida me varem polnud kuulnud,» rääkis Talvik. Näiteks tegi Seli tugevat kriitikat nii Isamaa ja Res Publica Liidu (IRL) pihta üldiselt kui ka toonase majandusministri Juhan Partsi suunal. «Nagu aru saime, olid suhted ministriga pikka aega täiesti olematud ning paljud ministri otsused said päris jõulise kriitika osaliseks,» kommenteeris Talvik.

Uurimiskomisjoni esimehe sõnul on raporti kirjutamine hetkel töös ning Seli ütlused on üks osa sellest, millest komisjon oma järeldused teeb. «See oli kindlasti väga vajalik, et Seli kohale tuli,» märkis Talvik.

Raport peaks välja tulema juuni esimesel nädalal, ehkki riigikogu on pikendanud Tallinna Sadama uurimiskomisjoni tööd 16. juunini. Järgmise nädala neljapäeval tuleb komisjoni ette ütlusi andma veel Saaremaa Laevakompanii omanik Vjatšeslav Leedo.

Altkäemaksu võtmises kahtlustavad Tallinna Sadama eksjuhid Ain Kaljurand ja Allan Kiil ei kavatse vähemalt esialgu minna parlamendi uurimiskomisjoni ette ütlusi andma, kuigi neid on sinna korduvalt kutsutud. Talviku sõnul ei olekski sellel suurt mõtet. «Saime advokaatidega suhtlemisel aru, et üks kahtlusalune oleks kindlasti kasutanud vaikimistaktikat ehk see oleks lihtsalt ajaraiskamine olnud,» lisas ta.

Loe lisaks: Kaitsjad: Kaljurand ja Kiil ei astu riigikogu uurimiskomisjoni ette

Riigikogu uurimiskomisjon võimalike korruptsiooniriskide tuvastamiseks AS-is Tallinna Sadam moodustati mullu oktoobris. Uurimiskomisjoni eesmärk on välja selgitada, millised olid Tallinna Sadam juhtkonnas toimunud võimalikku korruptsiooni soodustanud asjaolud ning nende mõju ettevõtte juhtimisele, toimimisele ning riigi omanikuhuvidele.

Kommentaarid (6)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles