Eero Janson ei usu, et Eesti hakkab end pagulastest vabaks ostma (6)

Liis Velsker
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eero Janson.
Eero Janson. Foto: Kristjan Teedema

MTÜ Eesti Pagulasabi juhatuse esimees Eero Janson leidis, et inimõiguste vaatenurgast on Euroopa Komisjoni ettepanek kehtestada pagulaste vastuvõtmisest keelduvale liikmesriigile solidaarsusmaks väga probleemne ja ta ei poolda seda.

Euroopa Komisjon esitas üleeile ettepanekud ühise varjupaigasüsteemi reformimiseks, mis näevad muu hulgas ette ka võimalust nõuda põgenike vastuvõtmisest keelduvalt riigilt solidaarsusmaksu 250 000 eurot iga taotleja kohta.

«Inimõiguste vaatest taandub küsimus sellele, et me paneme inimesele hinnasildi külge. Kogu see ümberpaigutamine on juba iseenesest nagu kastide liigutamine mööda Euroopat. Me justkui ei räägi enam inimestest ja nüüd paneme neile veel hinnasildi ka külge,» rääkis Janson.

Idee kehtestada liikmesriikidele solidaarsusmaks käidi välja juba mullu sügisel, nentis Janson ja lisas, et ka siis pälvis see mõte Euroopas sama kriitikat. «Põhimõtteliselt on see inimese elu hinnastamine, mis annab riikidele võimaluse end kogu skeemist välja osta. Toona oli see hind küll veelgi odavam.»

«Põhimõtteliselt on see inimese elu hinnastamine, mis annab riikidele võimaluse end kogu skeemist välja osta.

Janson tõdes, et küsimus solidaarsusmaksust on seotud tugevalt ka sellega, millises suunas kogu ümberpaigutamise protsess liikuma hakkab. Seda, kas solidaarsusmaks ka vastu võetakse, on tema hinnangul veel vara ennustada, kuna see sõltub paljustki liikmesriikide poliitilistest otsustest. Tekkida võib ka palju teisi lahenduskäike.

Janson ei usu siiski, et Eesti hakkab end kunagi pagulastest vabaks ostma. «See ei tuleks kasuks ei Eesti positsioonile Euroopa Liiduks ega ka Eesti valitsusele. Kui teatud tasandil on aru saadud, miks on vaja inimesi vastu võtta, siis hakata sellest otsusest taganema ei oleks enam hea toon,» lisas ta.

Kommentaarid (6)
Copy
Tagasi üles