Vanemad 300-kroonisest lastetoetusest ei loobu

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Corbis/Scanpix

Kuigi viimasel ajal on meedias räägitud, et paljud paremal elujärjel pered igakuist 300-kroonist lastetoetust ei vaja, ei kipu lapsevanemad sellest toetusest loobuma.

Kuna lapsetoetus määratakse taotlejale avalduse alusel, siis on see vabatahtlik ning peretoetuse saajal on alati õigus toetustest loobuda, teatas sotsiaalkindlustusameti pensionide ja toetuste osakonna juhataja asetäitja Marina Jefrosinina Postimees.ee'le.

Tema sõnul lõpetatakse toetuse maksmine vastava kirjaliku loobumise taotluse esitamisele järgnevast kuust. «Viimasel juhul on tegemist toetuse saaja õigusega, mitte kohustusega,» toonitatakse sotsiaalkindlustusameti vastuses.

Postimees.ee küsis kõigilt Eesti pensioniameti harukontoreilt, mitu inimest on loobunud igakuisest lastetoetusest. Tallinna pensioniamet teatas, et ei ole saanud avaldusi peretoetuste saajatelt, kes sooviksid sellest loobuda. Tartu ja Virumaa ametitel puuduvad vastavad andmed. Vaid Pärnust anti teada, et lastetoetusest loobujaid on, kuid täpset arvu ei osatud öelda.

Riikliku pensionikindlustuse registri andmetel on viimase viie aasta jooksul 79 juhul lastetoetuse maksmine peatatud. Kuna registris puuduvad andmed peatamise põhjuste kohta, siis võib arvata, et just neil juhtudel on loobutud lastetoetusest.

Samal ajavahemikul näiteks on lõpetatud lastetoetuse maksmine 2276 lapsele, kes on asunud elama välismaale.

Kui palju on neid vanemaid, kes lastetoetuse saamiseks avaldust ei kirjuta, kuigi neil on selleks õigus, ei osanud sotsiaalkindlustusamet ega ka selle allasutused öelda.

Peaminister Andrus Ansip võrdles hiljuti riigikogus 300-kroonist lastetoetust lennukilt raha külvamisega ja toonitas, et paljudel peredel, sh ka tema enda pere seda raha ei vaja.

Samuti teatas ta, et kui lastetoetuste süsteemi ringi ei vaadata, siis igakuine lastetoetus jääbki 300-krooniseks ega kasva eal.

Peaministri sõnul oleks sotsiaalselt õiglane lastetoetuste kehtivat korda muuta, kuna väike lastetoetus ei aita tegelikke abivajajaid.

«Me maksame lastetoetusi aastas 700 miljoni krooni ulatuses, me maksame igale lapsele 300 krooni kuus, samas me teame, et 20 protsendi laste jaoks, kes elavad puuduses, ei ole sellest 300 kroonist suurt abi. Nad vajaksid märksa suuremat summat!» kõneles peaminister riigikogus ja lisas, et suurem osa selle toetuse saajaid tegelikult seda ei vaja.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles