Porgandi ja kreeka pähkli kook

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Porgandi ja kreeka pähkli kook
Porgandi ja kreeka pähkli kook Foto: Jaan Heinmaa

3 dl jahu
pool tl küpsetuspulbrit
pool tl soodat
1 tl kaneeli
¼ tl jahvatatud nelki (võib ka ära jätta)
1 suurem muna
1 munakollane
200 g rapsi- või päevalilleõli (mitte külmpressi, õli maitse peab olema neutraalne)
3 dl suhkrut
1,5 dl hakitud kreeka pähkleid
1 dl riivitud kookost
2 jämedalt riivitud keskmist porgandit
2 munavalget
näpuotsatäis soola
Katteks:
200 g toatemperatuuril maitsestamata toorjuustu
65 g võid
45 g tuhksuhkrut
2 sl vedelat mett
1 dl kreeka pähkleid, ahjus kergelt röstitud ning jämedalt hakitud

Eelkuumuta ahi 170 kraadini. Määri lahtikäiv küpsetusvorm võiga ning kata põhi ja servad küpsetuspaberiga.
Sõelu kaussi jahu, küpsetuspulber, sooda ning maitseained. Klopi tassis lahti muna ja munakollane. Mikserda minutijagu õli koos suhkruga. Lisa aeglastel pööretel edasi vahustades munad. Sega seejärel sisse kreeka pähklid, kookos ja riivitud porgand. Lõpuks sega ettevaatlikult hulka ka sõelutud jahu. Ära tainast liigselt vispelda, muidu jääb kakuke tihke struktuuriga! Vahusta puhtas kausis munavalged ja sool. Lisa vaht tainale kolmes osas. Jällegi – sega ettevaatlikult ja parasjagu. Vahuportsukesed peavad tainas näha jääma. Tõsta segu ettevalmistatud vormi ning küpseta ahjus tund kuni tund ja 20 minutit. Koogi sisse torgatud puutikk peab sellest puhtalt väljuma. Lõpupoole kata kook pealt alumiiniumfooliumiga, siis ei pruunistu see liigselt. Jahuta täielikult vormi sees. Kattekreemiks klopi toasoe toorjuust kergeks ja kreemjaks. Vahusta teises kausis või, tuhksuhkur ning mesi. Seejärel sega toorjuust ja võivaht kokku ühtlaseks massiks. Määri kate koogile (kõrgema kaku võid veel kaheks kettaks poolitada ning kreemi vahele määrida), kaunista kreeka pähklite ja soovi korral riivitud porgandiga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles