Psühholoog: eestlaste ebausu tase on üks kõrgemaid maailmas

Merje Pors
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tähemärgid.
Tähemärgid. Foto: Repro

Eesti on üks kõige ateistlikumaid riike maailmas, kuid samal ajal on eestlaste ebausu tase üks kõrgemaid, teab Tartu Ülikooli eksperimentaalpsühholoogia professor Jüri Allik.

«Võimalik, et need kaks asja on omavahel seotud: inimesed ei taha uskuda ühte tsentraliseeritud autoriteeti (kirikut) ja eelistavad personaalseid autoriteete - ühe paiga nõid, pendlimees või ajalehe horoskoop,» selgitas Allik.

Pea iga ajaleht-ajakiri Eestis avaldab aastahoroskoope ning lugejate seas tunduvad need väga populaarsed olevat. Postimees.ee tundis huvi, miks horoskoobid nii populaarsed on ja miks just neist tuge otsitakse.

Allik märkis, et Eestis on ilmselt palju inimesi, kellel on väline kontrollkese. «Nad ei usu, et võiksid ise olla oma saatuse peremeheks. Seepärast delegeerivad nad selle kellelegi või millelegi väljaspool. Nii hea on õigustada läbikukkumisi tähtede halva seisuga, mitte aga enda laiskuse või saamatusega.»

Professor nentis, et veidi imelik on see, kui inimesed lepivad horoskoopide ähmaste vihjetega. «Kui horoskoobis öeldakse, et raha-asjad lähevad hästi, siis ma tahaks ikka täpselt teada, millisel viisil: kas näiteks tuleks osta aktsiaid või hoopis lotopilet.»

Psühholoogias nimetatakse seda Barnumi efektiks, kui ennustust lugedes tundub, et see käib tõesti just sinu kohta. Allik selgitas, et kui suurele rühmale isiksusetesti täitnud inimestele antakse tagasiside, mille algus on kõigil ühesugune, leiab suurem osa inimesi siiski, et see kirjeldus on täpne ja vastab väga hästi nende iseloomule.

Sünniaja efekt on väike või olematu

Psühholoogia instituut on aastate jooksul testinud tuhandeid inimesi. Teades vastaja sünnipäeva, on vaadatud ka seda, kas inimese isiksuse kalduvused on seotud sellega, millises tähtkujus ta on sündinud.

«Kui sünnikuul on üldse mingi efekt, siis on see sedavõrd väike, et seda ei ole õnnestunud kunagi avastada. Väiksust arvestades on väga küsitav, kas sünniaeg määrab ära selle, kas inimene õnnelik või kurb, on tal kalduvus sattuda õnnetustesse või mitte ning kuidas ta talub kriitilisi olukordi.»

Allik nentis, et uuringute kohaselt on sünniajal mõju vaid siis, kui inimene ise usub horoskoopidesse. «Kui inimene on lugenud, et skorpionid on kahtlustavad ja armukadedad, siis ta hakkabki seda enda kohta uskuma.»

Et vähendada nõudlust astroloogide ja ennustajate järele, tuleb Alliku hinnangul kasvatada usku, et inimene ise kontrollib suures osas oma saatust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles