Galerii ja video: huvilised jälgivad linnahalli katusel tunde Merkuuri liikumist

Tiina Kaukvere
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Amatöörastronoom Martin Vällik kutsub kõiki huvilisi oma nina arvutiekraanilt tõstma ning tulema Tallinna linnahalli katusele oma silmaga Merkuuri möödumist Päikesest vaatama.

Mõistagi ei tohi Päikest palja silmaga vaadata ning pisikest Merkuuri ei oleks nii ka näha. Vällik on linnahalli katusele püsti pannud aga teleskoobi, mille ees on spetsiaalne filter. Ta kavatseb õhtu lõpuni läbi selle väikese musta täpi liikumist jälgida.  

Olukorda, kus Merkuur Maa ja Päikese vahelt läbi läheb, saab näha keskmiselt 13–14 korda sajandi jooksul. Viimane juhus oli 2006. aasta novembris, pärast tänast saab järgmisel korral seda vaadelda 2019. aastal.

Üleminek algas Eestist vaadatuna kell 14.12, kui päikese vasakule servale ilmus pisike must täpp – Merkuur. Seda, kuidas planeet liigub Päikese suhtes paremale, näeb siin umbes poole kümneni õhtul. Kuidas Merkuur Päikese eest ka lahkub, näeb seekord vaid Atlandi ookeani ääres.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles