Otseülekanne: õiguskomisjon arutab naistevastase ja perevägivalla vastu võitlemist

Piret Lakson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Perevägivald.
Perevägivald. Foto: SCANPIX

Riigikogu õiguskomisjon arutab homme avalikul istungil naistevastase ja perevägivalla ennetamise ja tõkestamise konventsiooni ehk Istanbuli konventsiooni ratifitseerimist riigikogus. Otseülekanne algab kell 14.

Istanbuli konventsiooni eesmärk on kaitsta naisi nii perevägivalla kui ka väljaspool perekonda toimuva vägivalla eest. Konventsiooniga võtab riik endale kohustuse tagada vajalikud muudatused seadusandluses ja kõik tugiteenused naistevastase ja perevägivalla ohvritele.

«Istanbuli konventsioon kohustab Eesti riiki senisest veelgi tõhusamalt võitlema naistevastase vägivalla ja perevägivallaga,» lausus õiguskomisjoni esimees Heljo Pikhof. «Konventsiooniga tuleks liituda võimalikult kiiresti, sest see annaks selge sõnumi, et Eesti riik on ilma igasuguse järeleandmiseta valmis panustama naistevastase vägivalla ja perevägivalla vastu võitlemisse.»

Pikhofi sõnul ei ole mingit põhjust viivitada psühholoogilise vägivalla või näiteks ahistamise regulatsioonide väljatöötamisega. «Eeldame, et valitsus esitab kõik vajalikud muudatused võimalikult kiiresti ning ei takista menetlust konventsiooni mittepuudutavate küsimustega,» märkis ta. «Seadusandluse kõrvalt on aga oluline näha, et valitsus astub jõulisi samme, et tagada kõikide vajalike tugiteenuste olemasolu.»

Eesti riigi nimel allkirjastati Istanbuli konventsioon 2014. aasta detsembris, kuid riigikogus on see seni ratifitseerimata. Konventsioon eeldab mitme Eesti seaduse täiendamist.

Avalikule istungile on osalema kutsutud justiitsminister Urmas Reinsalu, sotsiaalkaitseminister Margus Tsahkna ning siseministeeriumi, justiitsministeeriumi, politsei, prokuratuuri ja kohtunike esindajad. Samuti on istungile kutsutud Eesti Naiste Varjupaikade Liidu juhatuse esinaine Eha Reitelmann, Tähtvere Avatud Naistekeskuse juhataja Pille Rives, lastekaitse liidu juhatuse liige Helika Saar ning psühhoterapeut Kait Sinisalu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles