Parlament ei aruta täna riigikogu liikmete lubamist volikogudesse

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Toomas Tatar

Riigikogu ei aruta täna teisele lugemisele jõudma pidanud eelnõu, mis annaks riigikogu liikmetele taas võimaluse kuuluda linna- või vallavolikokku.

Istungit juhatav riigikogu aseesimees Helir-Valdor Seeder teatas istungi alguses, et eelnõu arutamise aluseks olevad dokumendid ei ole tehtud riigikogu liikmetele õigeaegselt kättesaadavaks, mistõttu ei saa parlament kodu- ja töökorra seaduse kohaselt seda päevakorraküsimust arutada. Seaduse järgi lükkub seadusemuudatuse arutelu seega järgmisesse nädalasse.

Tulevasse nädalasse lükkub ka eelnõu, mis võtab Eesti õigusesse üle turukuritarvituse korral kohaldatavaid kriminaalkaristusi käsitleva Euroopa Liidu direktiivi, sest ettekandjat, justiitsminister Urmas Reinsalu ei olnud suures saalis. Päevakorra hõrendamiseks on poliitikud varemgi «unustanud» õigel ajal pulti minna.

Parlamendikomisjonid üritasid eelnõude arutelu edasi lükata juba eile, kui tegid ettepaneku need parlamendi selle nädala päevakorrast välja jätta. Kuna opositsioonilise Konservatiivse Rahvaerakonna (EKRE) fraktsioon oli päevakorra muutmisele vastu, jäid eelnõud päevakorda siiski alles.

Põhiseaduskomisjoni esimees, reformierakondlane Kalle Laanet ütles eile, et seadusemuudatuste arutelu sooviti edasi lükata aja kokkuhoiu mõttes, et jõuda kiiremini prioriteetsete päevakorrapunktideni nagu haldusreformi eelnõu.

Kokku oli riigikogu tänases päevakorras seitse eelnõu, sealhulgas vaidlusi tekitav ettepanek kooseluseaduse kehtetuks tunnistamiseks, ning kõigi nende arutamisega ei pruugi parlament kella 14ni pikendatud istungil lõpuni jõuda. Nende eelnõude arutelu, mida täna ei lõpetata, lükkub homse istungi algusesse.

Kolmapäeval tuleb aga teisele lugemisele haldusreformi eelnõu, mille arutelu hakkab opositsioon nii hääletuste kui vaheaegadega venitama. Kokku võivad fraktsioonid taotleda umbes 150 muudatusettepaneku läbihääletamist.

Keskerakonna fraktsiooni aseesimees Mailis Reps kinnitas, et opositsioon kavatseb obstruktsioonimeetmeid rakendada. Tema sõnul esitas fraktsiooni juhtkond peaminister Taavi Rõivasele selleks nädalaks kutse tulla saadikurühmaga arutama, kuidas anda haldusreformi eelnõule senisest paremat sisu, millest Rõivas aga keeldus.

«Esitasime peaminister Taavi Rõivasele möödunud nädalal kutse, kus sõnasime, et haldusreformi teemal suurema selguse saamise nimel oleksime väga huvitatud tema visiidist meie fraktsiooni. Samuti oli kutses öeldud, et kui me jõuame kohtumise käigus mingisugusele ühisele pinnale ning valitsus aktsepteerib keskfraktsiooni tähtsamad muudatusettepanekud, saame me haldusreformikava toetada,» märkis Reps, kelle sõnul pakkus peaministri büroo hoopis riigihalduse ministri Arto Aasa külaskäiku, mis aga hiljuti juba toimus.

Repsi hinnangul on häiriv, et haldusreformi läbiviimise eest vastutav ja hiljuti riigikogus samateemalise avaldusega esinenud peaminister isegi ei vaevu opositsiooniga suhtlema ja otsima kompromisse. «Selline suhtumine ei jäta meile aga muud võimalust, kui takistada valitsusel sisutu haldusreformiga kiirkorras edasi tuhisemist,» ütles ta.

Ka EKRE fraktsioon kinnitas, et kavatseb haldusreformi eelnõu vastu võidelda kõiki opositsiooni käsutuses olevaid vahendeid kasutades. «Sel nädalal võtame tavapärasest rohkem vaheaegu, peame kõnesid ja esitame küsimusi,» ütles fraktsiooni esimees Martin Helme.

Tema sõnul on EKRE eesmärk istungeid nii kaua venitada, et haldusreformi eelnõu arutelu lükkuks uude nädalasse. «Anname valitsuserakondade poliitikutele lahkelt lisaaega, et arvestada opositsiooni ettepanekutega või senine kahjulik eelnõu tagasi võtta,» lausus ta.

Helme märkis ühtlasi, et fraktsiooni juhid, kel on õigus suures saalis hääletusi ja vaheaegu paluda, on ööistungiteks nii vaimselt kui füüsiliselt hästi ette valmistatud. «Nii Henn Põlluaas kui ka mina oleme kogenud kaitseliitlased ning öiste kurnavate valvekordadega harjunud. Fraktsiooni kohvivarud on uuendatud ja vaim on virge,» lisas ta.

Riigihalduse minister Arto Aas nimetas opositsiooni tegevust aga ebasiiraks. «Haldusreformi menetlemine põhiseaduskomisjonis möödus täiesti konstruktiivses õhkkonnas. Ebasiiras on see opositsiooni ööistungite teater,» kirjutas ta Twitteris.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles