Viru vangla kinnipeetavad panid laupäeval voodeid põlema, ohu ennetamiseks lülitati neil elekter välja

Liis Velsker
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Viru vangla.
Viru vangla. Foto: Liis Treimann

Eelmisel laupäeval süütasid vangid neljal korral Viru vangla kambris voodivarustuse. Vangide suhtes alustati kriminaalmenetlust ning tuleohu ennetamiseks võeti neil elekter ära.

Vanglaametnikud evakueerisid sektsioonides paiknevad vangid, kustutasid põlengud käsikustutitega ja ventileerisid sektsioonid. Keegi viga ei saanud.

Täpsemate asjaolude väljaselgitamiseks alustas Viru vangla vangide vastu kriminaalmenetlust karistusseadustiku paragrahvi alusel, mis käsitleb võõra asja süütamist.

Postimehe toimetusse pöördus täna üks Viru vangla kinnipeetav, kes kurtis, et pärast süütamist on neil siiani elekter ära võetud ja see häirib nende igapäevaelu.

Justiitsministeeriumi pressiesindaja Maria-Elisa Tuulik selgitas, et elektripistikutest on vangla voolu välja lülitanud osades noorteüksuse kambrites, kus on otsene oht, et kinnipeetavad võivad kasutada elektrit elukambri süütamiseks. «Ka neis kambrites töötavad sisseehitatud raadiod,» märkis ta.

«Sõltub noorte käitumisest, kui kaua ja millistes kambrites see kestab,» lisas Tuulik.

Kuigi vangla kinnipeetav ütles Postimehele, et neilt võeti ära ka vesi, siis Tuulik kinnitas, et vanglas vangidel vett ära võetud ei ole. «Kui püüda sellele väitele mingit tõepõhja leida, siis on mõnel vangil, kes on lahtist veekraani kasutanud uputuse korraldamiseks, piiratud vee kasutamusvõimalust teatud kellaaegadega. Seda on vanglal tulnud teha ka varem,» lausus ta.

Üks süütajatest, 19-aastane noormees, kes oleks pidanud vanglast vabanema täna, peab nüüd vahistatuna vanglasse edasi jääma.

Viru ringkonnaprokuratuuri abiprokurör Margit Luga sõnul kandis noormees kolmekuulist vangistust ja lühikese aja jooksul oli see juba tema teine kinnipidamisasutuses toimepandud kuritegu. 

Eeltoodu asjaolu andis alust arvata, et vangistusest vabanedes võib ta jätkata uute kuritegude toimepanemist. Sellest tulenevalt taotles prokuratuur noormehe vahistamist.

«Kinnipeetavad peavad aru saama, et isegi vahetult enne vabanemist toimepandud kuriteod võivad saada takistuseks vabadusse pääsemisele,» lisas Luga.

Kriminaalasja kohtueelset menetlust viib läbi Viru vangla ning menetlust juhib Viru ringkonnaprokuratuur.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles