Holland saadab Afganistani 545 politseinikku ja sõjaväelast

Evelyn Kaldoja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
1. augustil voltisid Hollandi ja Austraalia sõdurid Uruzganis hollandlaste lipu kokku, sest vastutus selle provintsi eest läks üle USA ja Austraalia sõduritele.
1. augustil voltisid Hollandi ja Austraalia sõdurid Uruzganis hollandlaste lipu kokku, sest vastutus selle provintsi eest läks üle USA ja Austraalia sõduritele. Foto: SCANPIX

Mullu lahingüksused Afganistanist välja toonud Holland saadab sinna nüüd 545-pealise politseiväljaõppe üksuse, kirjutab Briti uudistevõrk BBC.


Hollandi valitsuse teatel algab politseinike missioon selle aasta keskel. Läkitatavate korrakaitsjate ülesanne on koolitada afgaani politseinikke, sõjategevuses nad ei osale.

Uuel missioonil osaleb 225 politseiinstruktorit ja 320-pealine sõjaväeline tugipersonal. Hollandi kaitseministeeriumi teatel kostab uus missioon tõenäoliselt neli aastat.

Holland otsustas oma ligi 2000 sõdurit välja tuua mullu suvel, kui nende valitsus Afganistani missiooni pikendamise küsimuse tõttu langes. Praegu teenib seal vaid väike kontingent, kelle ülesandeks on lõpule viia väljaviimise järgne logistika.

Neli praegu Afganistanis olevat hollandlaste F-16 lennukit jäävad sinna uue missiooni tarbeks alles. Need hakkavad paiknema Kabulis ja põhjaprovintsis Kunduzis.

Mõlemad Hollandi praeguses vähemusvalitsuses olevad konservatiivsed erakonnad toetavad uut missiooni. Selle vastu on aga Geert Wildersi paremäärmuslik Vabaduspartei, mis ei kuulu küll valitsusse, aga mille toetusest koalitsioon tihti sõltub. Samas toetavad politseimissiooni aga mõned opositsiooniparteid, kelle ainsaks tingimuseks on see, et uude kontingenti ei kuuluks lahingüksusi.

Lõuna-Afganistanis Uruzgani provintsis teeninud Hollandi lahingüksused kaotasid oma teenistusaja jooksul langenutena 24 sõdurit.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles