Rohelised meelitavad oma nimekirja tuntud parteituid

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Elmo Riig / Sakala

Rohelised avaldasid reedel Elurikkuse manifesti, millele on alla kirjutanud mitmed tuntud avaliku elu tegelased, kes kaaluvad roheliste nimekirjas riigikokku kandideerimist.

Teiste hulgas on manifestile alla kirjutanud Andres Tarand, Kaarel Tarand, Eerik-Niiles Kross, Artur Talvik, Peeter Oja, Fred Jüssi, Juku-Kalle Raid ja Mati Kaal.

«Manifest pole Roheliste erakonna programmi osa, vaid on väike selgitus, miks erinevate valdkondade arvamusliidrid on võtnud nõuks diskuteerida poliitika teemadel ja ehk mõni neist ka panna õla alla tulevases riigikogus – see on ikkagi erinevate arvamusliidrite ühine seisukoht,» selgitas Eestimaa Roheliste pressiesindaja Katrin Mesilane Postimees.ee’le.

«Allakirjutanud pole üks-ühele roheliste nimekirjas kandideerijad, kõigilt pole ametlikku nõusolekut. Ma ei oska öelda, kes neist täpselt juba on nõusoleku andnud,» lisas Mesilane.

«Aga kõik, kes on siin kokku tulnud, neist enamik ikka mõtleb sellele, kas ja kuidas saab lisaks manifestile meid toetada,» täpsustas partei pressiesindaja.

Küsimusele, mida tähendab Roheliste valimisloosung «On aeg!» manifesti päises, vastas Mesilane, et manifestile allakirjutanud on ikkagi nende poolt kokku kutsutud ja algatus manifestiks sündis koostöös nendega, kes on juba varem öelnud, et tahaks midagi muuta ja ära teha.

Roheliste nimekirjas kandideerijad selguvad lõplikult 15. jaanuaril, mil kogunevad roheliste kärajad.

Eile allkirjastatud elurikkuse manifest kutsub üles taastama ühiskonna elurikkust, andma eluõigust kõigile ideedele ning tähtsustama kõigi osavõttu meie endi elu korraldamisel.

«Elurikkus sisaldab kõiki värve,» seisab manifestis. «On aeg lõpetada vaesumine riigi juhtimises ning tuua tagasi kõik värvid ka riigi mustvalgeks vaesunud parlamenti.»

«Elurikkuseta ei püsi ei loodus ega ühiskond. Enamgi - elurikkuseta poliitika ja kultuur ei ole oma ühekülgsuses suuteline ei aru saama ega hoidma looduse mitmekesisust,» märkis Marek Strandberg. «Ainus mitmekesisuse allikas poliitikas on selgelt ju parteilise ühekülgsuse hülgamine. Kuidas? Eks ikka vabu ja nimekaid ning sõnakaid inimesi näiteks riigikokku valides.»

Kohalviibinud leidsid ühiselt, et osa globaalsest elurikkusest pole me ülejäänutega aina sarnasemaks muutudes vaid just erinevatena. «Kestlikkus on omadus, mis tuleb loovust hoidvast ja mitmekesisest keskkonnast ning kireva ja laia ilmapildiga inimeste otsustest. Õiged ja arukad investeeringud on ka jätkusuutliku majanduse aluseks, mis omakorda loob võimalusi koguda makse, et edendada aina elamis- ja osalemisväärsemat ühiskonda,» on manifestile allakirjutanud veendunud.

Manifestile on alla kirjutanud Agni Kaldma, Ain Kabal, Aivar Haller, Aleksander Laane, Aleksei Lotman, Andres Tarand, Ants Johanson, Armin Kõomägi, Artur Talvik, Eerik-Niiles Kross, Endrik Mänd, Enno Poldre, Enriko Talvistu, Fred Jüssi, Heiki Valner, Jaan Riis, Jaan Vaabel, Jana Stahl, Juku-Kalle Raid, Kaarel Tarand, Kadi Tarand, Kadi Lambot, Katrin Idla, Katrin Mesilane, Kristel Meos, Marek Strandberg, Maret Merisaar, Mart Johanson, Mart Jüssi, Mart Saarso, Mati Kaal, Peeter Oja, Priit Adler, Rainer Eidemiller, Raivo Juurak, Raivo Stern, Rasmus Lahtvee, Sass Henno, Toomas Trapido, Urmas Hallika, Urve Kallavus, Valdur Lahtvee, Veiko Potisepp ning Ylle Rajasaar.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles