Rate.ee's varastatud «raha» ja muud pätiteod ehk mille eest on kõige rohkem ÜKT tunde määratud

Helen Mihelson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
ÜKT tegijad Kalevi staadionil.
ÜKT tegijad Kalevi staadionil. Foto: Peeter Langovits

Eestis asendatakse nii mõnedki vanglakaristused hoopis üldkasuliku töö (ÜKT) tundidega, mis tähendab, et karistatu peab vanglatrellide vaatamise asemel näiteks surnuaeda korras hoidma. Kui mitu tundi nad seda tegema peavad?

Tänase seisuga on kriminaalhoolduses arvel 1211 üldkasuliku töö tegijat. Möödunud reedel kirjutas Pärnu Postimees, kuidas kohus mõistis korduvalt autoroolist tabatud juhtimisõiguseta 20-aastasele Maanusele ligi poolteist aastat vangistust. Kohus asendas selle karistuse siiski 537 tunni üldkasuliku töö (ÜKT) tegemise kohustusega.

Ehkki määratud ÜKT tundide arv tundub parajalt suur, ei ole see kaugeltki rekordilähedane, sest nii mõnelegi seaduserikkujale on Eestis antud kohustus teha ka maksimaalne hulk ehk 1460 tundi üldkasulikke töid. Küll aga on Maanusele määratud tundide arv kõvasti üle keskmise.

Justiitsministeeriumi andmetel on tänavu keskmine üldkasuliku töö tundide arv olnud 285 tundi karistuse raames määratud ÜKT osas ning 71 tundi menetuse lõpetamisel kohustusena määratud ÜKT korral.

Lisaks, mullu arvele võetud kriminaalhooldusaluste üldkasuliku töö tundide kogumaht oli 356 000 tundi. See tähendab 44 500 kaheksatunnist tööpäeva.

Tasub märkida, et mingisugust päevaraha ÜKT tegemise eest ei maksta, samuti ei lähe see hiljem tööstaaži alla. Võimalust mööda arvestatakse siiski, et inimene saaks ÜKT kõrvalt ka põhitööd teha. Eelkõige peab karistatu aga ise pingutama, et ÜKT tehtud saaks.

Justiitsministeeriumi abiga panime kokku alates 2015. aastast määratud ÜKT tundide edetabeli. Ühine nimetaja kõigi allolevate karistuse puhul on see, et kõik need inimesed on varem kriminaalkorras karistatud. ÜKT tunde ongi nii palju kokku saanud ennekõike seetõttu, et ka varasem karistus on uue sooritamisel täitmisele pööratud.

905 ÜKT tundi. Mullu oktoobris mõisteti varem kriminaalkorras karistatud 28-aastane Denis süüdi korduvates vargustes ja sissetungis ning oma elukaaslase ähvardamises ja löömises. Kaks aastat varem oli teda tingimisi karistatud just varguste eest.

Kohus mõistis mehele liitkaristuseks ligi 2,5 aastase vangistuse, mis asendati 905 tunni üldkasuliku tööga. Selle peab ta ära tegema kahe aasta jooksul.

Kui raske on 905 tundi kahe aasta jooksul ära teha? Eeldame näiteks, et inimene käib 5 päeva nädalas tööl, iga päev kaheksa tundi. Peale igat tööpäeva teeb ta ühe tunni ÜKTd ning nädalavahetusel mõlemal päeval neli tundi ÜKTd.

Sellise tempoga peaks ÜKT kohustus saama täidetud vähem kui pooleteise aastaga.

904 ÜKT tundi. 2015. aasta aprillis mõistis Harju maakohus 36-aastase Reigo süüdi auto juhtimises purjuspäi ja lähisuhtes toime pandud kehalise väärkohtlemises. Kohus mõistis talle liitkaristuseks samuti ligi kahe ja poole aastase vangistuse, mis asendati üldkasuliku tööga 904 tundi. Kohustuse täitmiseks anti mehele aega kaks aastat.

729 ÜKT tundi. Mullu oktoobris mõistis Pärnu maakohus 18-aastase Regina süüdi karistusseadustiku paragrahvis, mis käsitleb narkootilise ja psühhotroopse aine suures koguses ebaseaduslikku käitlemist.

Nimelt süüdistati kuriteo toimepanemisel veel alaealist Reginat selles, et ta kasutas oma kuriteokaaslase sunnil teiste isikute isikuandmeid, isikukoodi ning ees- ja perekonnanime, võttis ühendust nende isikute perearstidega ning esinedes teise isikuna veenis perearste välja kirjutama psühhotroopsete ravimite digiretsepte.

133 erineva inimese isikukandmeid kasutades said nad kokku vähemalt 14830 tabletti.

Kohus mõistis tegu kahetsenud tütarlapsele vangistuse, kuid see asendati 729 tunni üldkasuliku tööga. See tuleb tal samuti kahe aasta jooksul ära teha.

720 ÜKT tundi. Käesoleva aasta alguses mõistis Viru maakohus kokkuleppemenetluses süüdi kahekümnendates eluaastates Taivo, kes peab nüüd üldkasulikku tööd tegema 720 tundi.

Varem varguse ja kelmuse eest karistatud Taivo sai see kord süüdistuse arvutikelmuses. Süüdistuse kohaselt kasutas ta kellelegi teisele kuuluvat kõnekaarti, läks Rate.ee kodulehele ja tellis korduvalt tasulisi SOLe 594,23 euro väärtuses ja laadis oma kõnekaardile kõneaega 40 euro väärtuses.

Võttes arvesse ka varasemaid karistusi, määras kohus talle liitkaristuseks kaks aastat vangistust, mis asendati üldkasuliku tööga, mille peab mees ära tegema kahe aasta jooksul.

718 ÜKT tundi. Varem kehalise väärkohtlemise eest tingimisi karistuse saanud Sven mõisteti aasta alguses süüdi ka auto juhtimises joobeseisundis. Võttes arvesse ka varasemat karistust, mõisteti talle liitkaristuseks 1 aasta 11 kuud ja 28 päeva vangistust.

Vangistus asendati 718 tunni üldkasuliku tööga, mille Sven peab ära tegema kahe aasta jooksul.

684 ÜKT tundi. Selle aasta alguses mõistis Harju maakohus 30ndates eluaastates Annika süüdi narkootilise või psühhotroopse aine suures koguses ebaseaduslikus käitlemises. Varem on teda tingimisi karistatud võimuesindaja suhtes toime pandud vägivalla tõttu.

Liitkaristuseks määrati naisele 1 aasta 10 kuud ja 19 päeva vangistust. Vanglakaristus asendati 684 üldkasuliku töö tunniga. Nagu teistegi puhul, peab ta selle ära tegema kahe aasta jooksul.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles