Riigikogu ei toetanud kooseluseaduse kehtetuks tunnistamist (1)

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Reuters / Scanpix

Riigikogu lükkas täna tagasi opositsiooniliste Keskerakonna ja Konservatiivse Rahvaerakonna (EKRE) saadikute ettepaneku tunnistada aasta algul jõustunud kooseluseadus kehtetuks.

Eelnõu tagasilükkamist toetas enam kui viietunnise arutelu järel 47 ja selle menetlusse jätmist 36 riigikogu saadikut. Juba varemgi ühe korra tagasi lükatud, kuid seejärel uuesti algatatud eelnõu ei toetanud ka parlamendi õiguskomisjon.

Esimest korda lükkas riigikogu Keskerakonna ja EKRE saadikute eelnõu napi häälteenamusega tagasi veebruari keskel. Toona oli eelnõu tagasilükkamise poolt 41, vastu aga 39 saadikut. Eelnõu väljahääletamise poolt hääletas 23 reformierakondlast, 13 sotsiaaldemokraati, neli saadikut Vabaerakonna fraktsioonist ning üks Isamaa ja Res Publica Liidust (IRL). Eelnõu menetlusse jäämist toetas 23 keskerakondlast, kaheksa riigikogu liiget IRList, seitse EKREst ja üks Vabaerakonna saadikurühmast.

Nädal hiljem andsid Keskerakonna ja EKRE 15 saadikut eelnõu uuesti riigikogu menetlusse. Nad märkisid eelnõu seletuskirjas, et riigikogu eelmises koosseisus puudus kooseluseaduse korrektseks vastuvõtmiseks vajalik häälteenamus, mistõttu olnuks vaja seaduse rakendamiseks eraldi rakendusakte. Samas on ka nende vastuvõtmine riigikogus takerdunud.

«Selline halb õigusloome praktika ning määramatus võib tuua mitmeid kohtulahendeid ja kulusid maksumaksjale. Kooseluseaduse tühistamisega soovime lõpetada tekitatud segaduse ja taastada endise, ühiskonna enamust rahuldava olukorra,» põhjendasid saadikud eelnõu vajalikkust.

Riigikogu võttis kooseluseaduse vastu 2014. aasta sügisel ning see jõustus selle aasta alguses.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles