Riigikogulased valmistuvad ööistungiks: viis välivoodit veeti teadmata suunas minema, osa saadikuid plaanib salaja jalga lasta (5)

Liis Velsker
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Riigikogu Sotsiaaldemokraatliku Erakonna fraktsiooni saadikud Mihkel Raud ja Andres Anvelt
Riigikogu Sotsiaaldemokraatliku Erakonna fraktsiooni saadikud Mihkel Raud ja Andres Anvelt Foto: Mihkel Maripuu

Riigikogu opositsioon eesotsas Keskerakonna ja EKRE fraktsioonidega hakkavad täna teisele lugemisele jõudva haldusreformi eelnõu menetlemisel vedama 24 tundi kestvat ööistungit. Vabaerakond ööistungit kuigi heaks ideeks ei pea ning avab väsinud saadikutele hilisõhtul esmaabipunkti.

Riigikogu kommunikatsioonijuht Urmas Seaver selgitas, et parlamendihoones on laenutuseks mõeldud 7-8 välivoodit, mis tavaliselt seisavad laos. Täna päeval oli koridori veetud vooditest alles vaid kolm – kuhu ülejäänud said, ei osanud keegi enam öelda. Ükski fraktsioon enda teatel välivoodit pole võtnud.

Riigikogu kommunikatsioonijuht Urmas Seaver näitab riigikogu välivoodeid. Foto: Mihkel Maripuu
Riigikogu kommunikatsioonijuht Urmas Seaver näitab riigikogu välivoodeid. Foto: Mihkel Maripuu Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Vabaerakonna fraktsiooni kuuluv Artur Talvik teatas, et nende fraktsiooni tuba on varustatud nii nuuskpiirituse kui ka vererõhuaparaadiga. «Minul on siin padi, mis kingiti meile jõululaada ajal,» rääkis ta. Toitu nemad ei varunud. «Meil on siin ju puhvet lahti, nemad vaesekesed peavad öö otsa tööl olema,» lausus ta.

Üldiselt Vabaerakonna fraktsioon ööistungite pidamist heaks ideeks ei pea ja vähemalt osa saadikuid läheb Talviku sõnul ilmselt mingi hetk öösel koju magama. «Aga me ei tohi sellest kõval häälel rääkida, sest siis saadab koalitsioon täpselt sama palju saadikuid magama,» muheles Talvik.

«See EKRE venitamine, mis praegu saalis toimub, on nii tüütu, aga teisest küljest saame siin rahulikus õhkkonnas kolleegidega arutada asju, mida kiiretel päevadel võib-olla ei aruta,» ütles Talvik ja märkis, et see on hea põhjus keskenduda muule tööle, näiteks Tallinna Sadama uurimiskomisjoni lõppraporti valmimisele.

Ka Vabaerakonna fraktsiooni esimees Andres Herkel rõhutas, et Vabaerakond peab ööistungeid ebaproduktiivseimaks viisiks, kuidas tõsiseid riiklikke küsimusi arutada.

Tuleb välja, et sama padi, mis on Artur Talvikul, on kabinetis olemas ka Eesti Konservatiivse Rahvaerakonna saadikul Jaak Madisonil. Konservatiivid on Madisoni kinnitusel nii kanged, et välivoodeid ei laenuta ning magama minna ei plaani. «Me oleme enamikus kaitseliitlased, nii et harjunud vähese unega. Niikuinii peab vähe magama, et jõuaks rohkem teha,» ütles ta. 

Madison rõõmustas, et kuna ta pole fraktsiooni esimees ega aseesimees, on tema elu ööistungi ajal märksa kergem. Ta ei pea nimelt käima kogu aeg istungisaalis ja paluma muudatusettepanekute hääletamisele panemist.

Koalitsiooni kuuluva Sotsiaaldemokraatliku Erakonna fraktsiooni esimees Andres Anvelt ja liige Mihkel Raud rääkisid, et nemad on ööistungiks valmistunud mugavate riietega ning Anvelt on kaasa varunud jogurtit ja muud söögipoolist.

«Mina olen valmistunud niimoodi. Ma panin endale dressid selga. Mulle üldse ei meeldi väga ülikondadega istuda, olla ega käia ja kõige vähem meeldib mulle seda teha 23 tundi järjest. 23 tundi järjest on ülikonnas väga keeruline olla, mistõttu ma lihtsalt panin endale põhimõtteliselt juba kodus hommikul pidžaama selga ära,» jutustas esimesele ööistungile vastu minev Raud.

Anvelt meenutas, et kui ta opositsioonis oli, siis sai ööistungi ajal tõesti magada, kuna paar inimest oli saalis, kes kutsusid hääletama ja võtsid vaheaegu, aga koalitsioon peab kogu aeg jooksma. Häälteenamus peab saalis lihtsalt kogu aeg olemas olema.

Raud ütles, et tema oleks Eesti Konservatiivse Rahvaerakonna asemel hakanud ööistungit vedama siiski mingil sellisel teemal, kus nad on usutavad, nagu pagulased või kooseluseadus.

Mida opositsioon ei oska Raua hinnangul ilmselt arvestada, on see, et taolised ööistungid liidavad ja ühendavad koalitsiooni väga hästi. «Tänane öö seob meid, me oleme väga tugevalt ühes kaevikus, me jagame neid öiseid hetki, kus me saame võib-olla rohkem puhata, vaadates, kui palju opositsiooni saalis on. See on vesi koalitsiooni veskile,» lisas Anvelt.

Sotsiaaldemokraat Marianne Mikko plaanib kella 6-7 ajal õhtul parlamenti kaasa võtta ka oma koera, kääbusšnautseri Musi.

Riigikogu Keskerakonna fraktsiooni aseesimees Mailis Reps ja riigikogu aseesimees Jüri Ratas teatasid täna korraldatud pressikonverentsil, et opositsioonilisel obstruktsioonil väga lihtne põhjus: valitsus on riigikokku tulnud pooliku seadusega, mis omavalitsustele midagi juurde ei anna.

Jüri Ratas ja Mailis Reps Keskerakonna fraktsiooni pressikonverentsil. Foto:
Jüri Ratas ja Mailis Reps Keskerakonna fraktsiooni pressikonverentsil. Foto: Foto: Erik Peinar / riigikogu kantselei

«Täna tehakse reformi vaid selleks, et endale rusikaga rinnale taguda ja öelda, et tegime ära. Kahjuks on unustatud reformile sisu juurde panna ja sellist tühja dokumenti me toetada ei saa,» rääkis Reps.

Repsi sõnul taandub tänane valitsuse veetav haldusreform kokkuvõttes vaid Eesti kaardi mehhaaniliseks ümberjoonistamiseks. Seaduseelnõus on vaid ühinemiste ajagraafik, suuruse kriteerium 5000 elanikku ja piitsa kõrvale präänikuks ka ühinemistoetused ning oma tööst ilma jäävate omavalitsusjuhtide koondamishüvitised.

Tegelik sisu peaks haldusreformile lisanduma täiendava kaheksateistkümne seaduseelnõuga, mille olemusest Repsi sõnul opositsioonil ülevaadet pole. «Sisuliselt tähendab tänane haldusreform valge lehe allkirjastamist,» leidis ta.

Keskfraktsiooni pressikonverents. Foto: Erik Peinak / riigikogu kantselei
Keskfraktsiooni pressikonverents. Foto: Erik Peinak / riigikogu kantselei Foto: Erik Peinar / riigikogu kantselei

Vabaerakonna fraktsioon avab täna kella 22 paiku haldusreformi seaduse öise menetlemise ajal fraktsiooni ruumides esmaabipunkti, kus riigikogu saadikud ja külalised saavad kontrollida vererõhku ja vajadusel turgutada end nuuskpiiritusega.

Reformierakonna fraktsioon tellis õhtul juba pitsat ja veini.

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles