Valitsus arutab kaitseväelaste saatmist Iraaki (1)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaitseväelased ja president Toomas Hendrik Ilves.
Kaitseväelased ja president Toomas Hendrik Ilves. Foto: Marianne Loorents

Valitsus hakkab neljapäevasel istungil arutama kuni kümne kaitseväelase lähetamist Iraaki, Eesti kaitseväelased hakkaksid välja õpetama Iraagi relvajõude.

Valitsus hakkab neljapäevasel istungil arutama eelnõu, mille kohaselt Eesti kavatseb saata Iraaki kuni kuueliikmelise väljaõppemeeskonna, teatas BNSile valitsuse pressiesindaja. Eesti kaitseväelaste peamiseks ülesandeks on Iraagi julgeolekujõudude sõjaline väljaõpe. Eesti instruktorid hakkavad teenima Taani üksuse koosseisus Iraagis Anbari provintsis. Eelnõu kohaselt ei osaleks Eesti tegevväelased sõjalistel operatsioonidel Süüria territooriumil.

Ka on Eesti valmis saatma missioonile täiendust, näiteks staabiohvitsere. Täiendavalt panustatavate tegevväelaste hulk jääks piirarvu ehk kümne kaitseväelase sisse.

Eesti kaitseväelaste Iraagis tegutsemise õiguslikuks aluseks on Iraagi nõusolek. Tänavu jaanuaris saatis välisministeerium Iraagi välisministeeriumile noodi, milles palus aktsepteerida Eesti tegevväelaste viibimise ja tegutsemise Iraagis, omistades neile Iraagis viibimise ajaks haldustöötaja staatuse. Märtsi keskel saadetud vastunoodiga aktsepteeris Iraak Eesti noodi sisu.

Operatsioonil osaluse kulud kaetakse kaitseministeeriumi valitsemisala eelarvest, kaitseväe tegevuskulude tarbeks kavandatud umbes 120 000 eurot.

Kaitseväelaste Iraaki saatmise peab heaks kiitma ka riigikogu.

USA juhitav ISISe vastane rahvusvaheline sõjaline operatsioon Inherent Resolve käivitus 2014. aasta juunis. Operatsioonil võtab osa veel 21 riiki: Araabia Ühendemiraadid, Austraalia, Bahrein, Belgia, Hispaania, Holland, Itaalia, Jordaania, Kanada, Läti, Norra, Portugal, Prantsusmaa, Saudi Araabia, Saksamaa, Soome, Taani, Türgi, Ungari, Uus-Meremaa ja Ühendkuningriik.

Operatsiooni eesmärgiks on Daeshi vastane otsene ja toetav sõjaline tegevus, seda eelkõige Iraagis ja Süürias, kuid operatsiooni juhtivad ning toetavad elemendid ning staabid paiknevad ka Bahreinis, Küprosel, Egiptuses, Iisraelis, Jordaanias, Kuveidis, Liibanonis, Kataris, Türgis ja Saudi Araabias. Operatsiooni üheks oluliseks ülesandeks on Iraagi julgeolekujõudude koolitamine.

Eesti on varem andnud rahalist abi Iraagi põgenike abistamiseks ja andnud Iraagi julgeolekujõududele relvastust ning laskemoona.

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles