Venemaal jäi ootamatult ära soome-ugri filmide festival (1)

Andres Einmann
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kinosaal.
Kinosaal. Foto: Karli Saul / SCANPIX

Venemaal Udmurdi vabariigi pealinnas Iževskis jäi ootamatult viimasel hetkel ära täna algama pidanud soome-ugri filmide festival, korraldajad peavad selle põhjuseid poliitilisteks.

Festivali avamisel pidid osalema ka Eesti, Soome ja Ungari suursaadikud Venemaal, kirjutab uudisteagentuur Udmurtia. Eesti välisministeeriumi teatel suursaadik Arti Hilpus festivali avamisel siiski osalema ei pidanud, saatkonda pidanuks seal esindama kulytuurinõunik.

Festivali organisaator, Iževski kinoklubi direktor Andrei Smirnov ütles kohalikule uudisteagentuurile, et otsuse jätta festival ära tegi kino omanik, kes andis sellest teada kolmapäeval. «Paistab, et kellelegi ei meeldinud soome-ugri liikumisele osaks saav tähelepanu, mis oleks festivaliga kaasnenud. Aga ma ei taha sellel teemal mingeid teooriaid arendama hakata,» rääkis ta.

Välisministeeriumi pressiesindaja sõnul sai Eesti saatkond Moskvas eile hilisõhtul festivali korraldajatelt info, et soome-ugri filmifestival Iževskis jääb kavandatud kujul ära.

«See on kahetsusväärne ning oleme nördinud, eriti kui silmas pidada, et tänavune aasta kannab Venemaal kino aasta tähist,» ütles ta.

Festivali programmis olevaid filme Iževski kinos küll näidatakse, kuid seda mitte festivalil vaid niinimetatud «esmaspäevase kino» formaadis. Soome-ugri filme saab vaadata seitsmel esmaspäeval mai ja juuni jook8sul.

Soome-ugri filmide festival pidanuks toimuma 12.- 18. mail Iževski kinos «Sõprus».

Iževski kinoklubi teatas festivali ärajäämisest eile õhtul sotsiaalmeedia vahendusel. «Meid pandi kahetsusväärse fakti ette, et festival jääb ära. Kõik ostetud piletid kehtivad edasi ja festivali kavas olnud filme saab vaadata kinos esmaspäeviti. Filmide linastumise täpsemad ajad selguvad lähiajal. Palun mõistke meid ja andestage,» teatasid festivali korraldajad.

Eesti filmidest pidid festivaliprogrammis linastuma «Elavad pildid», «Kirsitubakas» ja «Seenelkäik», Soome filmidest «Eedenist põhja pool» ja «Armi elab!» ning Ungari filmidest «Poolvalgus» ja «Sauli poeg».

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles