Hannes Hanso: inimmaterjal pole kiita

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaitseminister Hannes Hanso.
Kaitseminister Hannes Hanso. Foto: Tairo Lutter / Postimees

Kaitseminister Hannes Hanso tunnistas, et kaitseväe arstide statistika noorte inimeste kehvade tervisenäitajate kohta teeb teda murelikuks. 

Mullu hindasid kaitseväe arstid ligi 12 000 noormehe tervislikku seisundit ja tervisenõuetele vastas vaid 31,4 protsenti läbivaadatud noortest. Tervisenõuetele ei vastanud 29 protsenti ning ajutiselt ei vastanud 39,6 protsenti noortest, selgus kaitseministri ülevaatest.

Kaitseminister Hannes Hanso tunnistas, et selline statistika teeb teda murelikuks. «Tähtis on see, et kui me riigikaitset planeerime, siis need üksused, mida me mehitame, millele me ehitame üles oma reservi, oleksid lahinguvõimeliselt komplekteeritud. Sellega saame praegu ilusti hakkama,» ütles ta valitsuse pressikonverentsil.

«Aga tõepoolest, see, et inimmaterjal – kui nii öelda tohib – tervisenõuete ja füüsilise vormi poolest pole kiita, on probleem. Rääkisin hiljuti ühe pikaajalise kogemusega lasteaiakasvatajaga, kes ütles, et näe, lapsed ei ripu enam asjade küljes nii kaua kui vanasti! Ei lähe metsa mängima, ei aja teineteist taga ja tegelevad rohkem pöialde ja nimetissõrmedega,» kirjeldas minister.

Rääkisin hiljuti ühe pikaajalise kogemusega lasteaiakasvatajaga, kes ütles, et näe, lapsed ei ripu enam asjade küljes nii kaua kui vanasti!

«Jah, füüsiline vorm on väljakutse ja seda pole mõtet eitada.» Hanso meenutas, et korra on 2013. aastal mõnevõrra tervisenõudeid langetanud. «Praegu edasine langetamine päevakorrale ei peaks tulema, sest lõpuks me tahame ajateenistusega vormida sõjaks võimelisi inimesi. See ei ole mingi mängu tegemine,» märkis ta.

Samas kiitis ta praeguste ajateenijate vormi ja distsipliini, mida ta sai hiljutise õppuse käigus vaadelda. «Need, keda me võtame, on väga hea materjal. Aga et terve ühiskond võiks olla paremas vormis, see on selge.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles