Samost: erakonnad on sisemise arvamusvabaduse likvideerinud

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Erakondade õhupallid
Erakondade õhupallid Foto: Raigo Pajula

Ajakirjanik Anvar Samost leidis, et erakonnad on oma seesmise arvamusvabaduse likvideerinud ning kui neile väljastpoolt tuletatakse seda arvamusvabadust meelde, siis on see ainult tervitatav.

«Indrek Tarandi europarlamendi valimiste tugeva tulemuse innustusel Roheliste erakond on teinud tuntud ja hakkajatele inimestele ettepaneku kandideerida sõltumatuna nende nimekirjas,» rääkis Samost Raadio 2 saates «Olukorrast riigis».

«Meie erakonnad ei toimi enam erakondadena, seal pole sisemist diskussiooni, või kui on, siis ei paista see välja,» nentis Samost.

«Kui riigikogus oleks rohkem inimesi, kes ei alluks automaatselt erakonnadistsipliinile, kes ei mõtleks enne iga hääletust oma autoliisingule, võiks riigikogu kvaliteet paraneda,» leidis ta.

Samosti hinnangul oleks tore, kui Roheliste aktsioon aitaks erakondi sisemiselt vabamaks muuta.

«See on valija petmine, sõltumatuile antud häältega toetad ikkagi erakonda ju,» leidis ajakirjanik Kalle Muuli.

«Teised erakonnad on Roheliste peale vihased, et nad seda võimaldavad. Ehk kui see viha läheb üle, siis mõned targemad inimesed erakondades mõtlevad järele, miks selline fenomen tekkis, ja saavad siis aru, et peavad oma erakonna sees võimaldama arvamuste paljusust ja debatti,» avaldas Samost lootust.

Muuli nõustus, et see protest on põhjendatud ja kasvab seda suuremaks, mida kauem erakonnad nii käituvad.

«Aga seda ei pea realiseerima valijate petmise teel sel viisil, et läheme ühe erakonna nimekirja, aga pärast me ei tea, mis me siis teeme, kas oleme sõltumatud või mis. Kust mina tean, mis fraktsiooni nad lähevad. Puudub vähegi prognoositav teadmine nende edasisest käitumisest,» rõhutas Muuli.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles