Muuli: et erakonnad jagavad katteta lubadusi, pole pommuudis

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valimisreklaamid Viimsis.
Valimisreklaamid Viimsis. Foto: Liis Treimann

Ajakirjanik Kalle Muuli hinnangul pole see igapäevaselt ajalehe esikülge väärt pommuudis, et Eesti erakonnad katteta valimislubadusi jagavad.

«Reklaamikampaaniatega pekstakse rahvas rahahulluks ja see toimib tegelikkuses,» nentis Muuli Raadio 2 saates «Olukorrast riigis».

«Peaks ajakirjanikele südamele panema, et rõhutataks, et seda raha, mida värvilistes reklaamides lubatakse, ei ole 2011. aastal reaalselt kuskilt võtta ning ilmselt pole ka järgnevail aastail,» leidis ajakirjanik Anvar Samost.

«Et sotsid või Reformierakond annavad katteta lubadusi, pole just pommuudis, mida panna iga päev esiküljele,» lausus Muuli.

«Aga miks ei võiks see iga päev olla pommuudis? Sellesama reklaamiraha eest, mida erakonnad ajalehtedele suurte reklaamide eest maksavad, võikski ajakirjandus kirjutada, kui reaalsed need valimiskampaania lubadused on,» ütles Samost.

«Ma tõlgin Reformierakonna, Keskerakonna, IRLi ja sotsiaaldemokraatide loosungid lihtsasse keelde: hea valija, meie arvamus sinust on see, et sa oled loll ja rahaahne ja seepärast tuled ja hääletad meie poolt,» rääkis Samost.

«Me peaks süsteemi muutma, panema erakondade rahakulutustele ülempiiri, peaksime rahastamist muutma, välireklaami suurust muutma,» loetles Muuli.

«Kus nüüd on näiteks haldusreformi teemad, miks IRL sellega ei tule kampaanias välja? Sest see ei müü, sellega võib saada vastaseid – sellest ei räägita üldse,» tõdes Muuli. «Kas keegi üritab valija arvamust küsida energeetikaprobleemide kohta, mis valitsuses suurt tüli tekitavad? küsis ta.

«Eriti pettunud olen sotsides, kellest oleks võinud loota reaalset opositsioonivalikut, aga kas olemasoleva lapsetoetuse kolmekordistamine on siis uus algus? küsis Muuli. «Seda on ikka masendavalt vähe sotside kohta, kui uue alguse taga on vaid olemasoleva maksu kolmekordistamine. Oleks võinud tervlikliku ettepanekute-paketiga välja tulla, kasvõi astmelisest tulumaksust, automaksust ja muust taolisest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles