Jüri Ratas: Repsist saaks väärikas president

Tiina Kaukvere
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mailis Reps riigikogus.
Mailis Reps riigikogus. Foto: Eero Vabamägi

Riigikogu keskerakondlasest aseesimees Jüri Ratas ning Järvamaa keskerakondlased teatasid, et toetavad Mailis Repsi, kellest saaks väärikas Eesti president.

Ratase sõnul tuleb Keskerakonnal presidendivalimistel aktiivselt kaasa rääkida ning Eesti vajab rohkem naisi juhtivatele kohtadele.

«Eesti suurim ja vanim erakond ei saa jääda presidendivalimistel kõrvaltvaataja rolli. Loomulikult esitame ka omapoolsed kandidaadid ning oleme avatud koostööks kõigi teiste poliitiliste jõududega. Meie jaoks on kõige olulisem, et järgmine president esindaks kogu Eestit ning liidaks siinseid kogukondi. Eesti riigipea peab panustama rahvusvahelisel tasandil, kuid veelgi olulisem on tema tegevus ja kompetents sisepoliitikas,» teatas Ratas.

Ta lisas, et Reps on õppinud ja töötanud nii Eestis kui ka välismaal ning omab laiapõhjalist ülevaadet riigi ja rahva sõlmprobleemidest. «Ta on panustanud neljas parlamendi koosseisus ning töötanud kahes valitsuses haridus- ja teadusministrina. Mailis Repsi ametiajal viidi ellu mitmeid olulisi muudatusi haridusmaastikul,» ütles Ratas ja tõi näiteks välja tasuta koolilõunat põhikooli õpilastele.

«Mailis Reps on töökas, avara silmaringiga ja kogenud poliitik. Samas on ta sooja südame ja vägeva vaimuga inimene. Temast saaks väärikas president.»

Eesti Keskerakonna Järvamaa piirkonna esimees Kersti Sarapuu teatas, et ka Järvamaa piirkonna keskerakondlased tegid eilsel koosolekul ettepaneku esitada presidendikandidaadi kandidaadiks Reps.

 «Erakonna aseesimees Jaanus Karilaid on varasemalt teada andnud, et tema näeks järgmise presidendina ärimees Indrek Neivelti. Meie piirkonna inimesed arvavad, et presidendikandidaat peab siiski tulema erakonna seest. Koosoleku tulemusena jõudsime järeldusele, et sobivaim kandidaat antud positsioonile oleks Mailis Reps,» teatas Sarapuu.

Sarapuu põhjendas, et viimastel valimistel tõestas Reps end võimeka juhina.

«Seetõttu sai ta ka kohalikelt inimestelt valimistel suure toetuse. Mailise taust on väga muljetavaldav. Ta on olnud mitmekordne minister, pikaaegne riigikogulane ning oma valdkonna tõeline spetsialist. Tegemist on Eesti ühe tugevaima naispoliitikuga, kuid töö kõrvalt leiab ta alati aega enda suure pere jaoks. Eesti vajab just niivõrd võimekat presidenti,» lõpetas Sarapuu.

 Ratas lisas, et on seisukohal, et Eestis on juhtivatele kohtadele vaja rohkem naisi. «Taasiseseisvunud Eestis on seni olnud ametis kolm presidenti ning üheksa peaministrit – kõik eranditult mehed. Eesti lähinaabrid on siinkohal meist sammu võrra ees. Läti valis oma esimese naispresidendi Vaira Vīķe-Freiberga ametisse juba 1999. aastal. Soome riiki juhtis aastatel 2000-2012 teatavasti president Tarja Kaarina Halonen. Alates 2009. aastast on Leedu president Dalia Grybauskaitė, kelle rahvas valis 2014. aastal tagasi ka teiseks ametiajaks,» tõi Ratas näiteid. 

Erakonna juhist Edgar Savisaarest lahku löönud Keskerakonna riigikogu fraktsiooni tiib soovib presidendivalimiste oravarattasse lisada omalt poolt kunagise haridusministri, fraktsiooni aseesimehe Mailis Repsi.

Repsi on sellele teele suunanud fraktsiooni juht Kadri Simson, samuti riigikogu asespiiker Jüri Ratas. Pärast põhjalikku mõtlemist öelnud Reps sel nädalal neile oma jah-sõna.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles