Koolidele antakse luba vajadusel õpilane läbi otsida

Tiina Kaukvere
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kui õpetaja peab tingimata tarvilikuks tõrksa õpilase koolikoti sisu uurida, siis praegu peab ta seaduse järgi selleks kohale kutsuma lapsevanema või politsei. Haridusministeeriumis plaanitav muudatus peaks selles osas koolitöötajate õigusi laiendama.
Kui õpetaja peab tingimata tarvilikuks tõrksa õpilase koolikoti sisu uurida, siis praegu peab ta seaduse järgi selleks kohale kutsuma lapsevanema või politsei. Haridusministeeriumis plaanitav muudatus peaks selles osas koolitöötajate õigusi laiendama. Foto: Marko Saarm / Sakala

Haridus- ja teadusministeerium saatis kooskõlastusringile eelnõu, mis lubab õpilasele turvakontrolli teha ning keelatud esemed hoiule võtta.

Eelnõu kohaselt täiendatakse põhikooli- ja gümnaasiumiseadust punktiga, mis ütleb, et «õpilase valduses ei või olla esemeid ja aineid, mis on keelatud või millega võib seada ohtu enda või teiste turvalisuse või mis on kohandatud vara rikkumiseks või hävitamiseks ning mille kaasas kandmine ei ole põhjendatud».

See säte ütleb, et teatud esemeid ja aineid on keelatud kooli kaasa võtta.  Kui seda keeldu eiratakse, siis on eelnõu järgi õigus koolilaps nö. läbi otsida ning ese hoiule võtta.

Eelnõu seletuskirjas märgitakse, et mõjutusmeetmete loetellu lisatakse säte, mis annab aluse konfiskeerida ese või aine, mille enda juures hoidmine on õpilasele:

a) keelatud – nt tubakasaadused, alkohol, tuli- või külmrelvana käsitletavad esemed vmt;

b) enda või teiste turvalisust ohustavad esemed ja ained – nt söövitava toimega ained, pürotehnilised seadeldised, harpuunid, puhkpüssid, rakulkad, kadad, kaablid, juhtmed, teraskuulid, heiteterad, elektrikondensaatorid, puust ja muust materjalist valmistatud nuia, mõõgad, löömiseks mõeldud esemed, pipragaas ning

c) vara rikkumiseks või hävitamiseks kohandatud esemed ja ained, milleks võivad olla lõhutud klaas, žiletiterad, rauast vm materjalist lõikamiseks kohandatud esemed, saeketid ja –lehed.

Samuti märgitakse seletuskirjas, et seni on nende esemete konfiskeerimiseks pidanud kool kasutama politsei abi. Täiendusega antakse võimalus koolil see toiming ise ära teha. Nii saab risk kõrvaldatud juba enne politsei saabumist.

Uue regulatsiooniga võimaldatakse need esemed võtta kooli hoiule ka siis, kui õpilane neid kaasas kannab, kuid ei ole neid koolis veel kasutanud. Teisisõnu tagatakse võimalus sekkuda enne võimaliku ohu tekkimist.

Mida tähendab turvakontroll?

Täpsemalt tähendab turvakontroll õigust läbi vaadata (vaatlemise ja kompimise teel) õpilane, temaga kaasas olevad esemed (nt üleriided, pinal, kott, taskud jne) või tema kasutuses olevad esemed (lauasahtel, lukustatav kapp jne) veendumaks, et õpilase valduses ei ole keelatud esemeid või aineid.

Samuti märgitakse seletuskirjas, et turvakontrolli teostamiseks ei ole lubatud kasutada tehnilisi vahendeid nagu näiteks metalliotsija või selleks ettevalmistuse saanud loomi. Turvakontrolli teostamise piiriks on õpilase seljas ja kaasas olevate riiete läbikatsumine.

Erandjuhtudel võib kasutada jõudu

Erandjuhtudel antakse õigus kasutada ka vahetut sundi, kui õpilane hakkab vastu.

Vahetu sunnina käsitletakse siin «ainult füüsilise jõu kasutamist, mis on vähim vajalik ehk proportsionaalne turvakontrolli või eseme läbivaatuse teostamiseks». Erivahendite kasutamine ei ole lubatud.

Füüsiliseks jõuks loetakse «õpilase liigutuste või liikumise piiramist või hoiule võtmist takistavale jõule vastujõu rakendamist nii kaua ja nii palju, kui see on vajalik keelatud või turvalisust ohustava või vara hävitamiseks kohandatud eseme või aine hoiule võtmiseks».

Ehk siis kooli töötaja peab ise hindama jõu kasutamise proportsionaalsust, kasutama seda võimalikult vähe. Füüsilise jõu määr peab seletuskirja järgi vastama õpilase eale, vastupanu intensiivsusele ja lahendatava olukorra ohtlikkusele.

Näiteks pole seaduse järgi proportsionaalne see, kui mitu täiskasvanut hoiavad vahetunnis üht õpilast teiste ees kinni, et võtta temalt ära ese, mille oht on väike. Samuti ei tohiks õpilast veenmise asemel läbi otsida pelgalt seepärast, et hakkab uus tund või õpetajal endal on kiire.

Hiljem tuleb kogu olukord protokollida (sh. mis esemed ära võeti, kas kasutati mingit sundi).

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles