OSCE: Valgevene valimised polnud demokraatlikud

Jürgen Tamme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valgevene valimised.
Valgevene valimised. Foto: AFP / Scanpix

Euroopa Julgeoleku- ja Koostööorganisatsiooni OSCE vaatlejate hinnangul polnud Valgevene parlamendivalimised demokraatlikud.

OSCE vaatlejad kirjutasid oma raportis, et nad märkasid küll mõningaid positiivseid arenguid parlamendivalimiste läbiviimisel, kuid häälte lugemise protsess ei vastanud demokraatlikele põhimõtetele.

Vaatlejate kinnitusel ei võimaldatud neil jälgida häälte lugemist 35 protsendil juhtudest, kuid nad tuvastasid sellest hoolimata valimistulemuste tahtlikku võltsimist.

Vaatlejad heitsid valimiste korralduslikule poolele ette peaaegu olematut valimiskampaaniat. Vaatamata sellele, et Valgevene riigipea Aleksandr Lukašenka lubas igati demokraatlikke valimisi ning suurendada häälte lugemise protsessi läbinähtavust, polnud see vaatlejate hinnangul siiski piisav. Vaatlejad hindasid häältelugemist halvaks või väga halvaks peaaegu pooltes valimisringkondades.

OSCE parlamentaarse assamblee asepresident Anne-Marie Lizini hinnangul ei täitnud Valgevene antud lubadusi valimisprotsessi lähinähtavuse suurendamiseks, kuid avaldas siiski lootust, et väikesed edusammud tähistavad uusi tuuli Valgevene valimistel.

Positiivse ilminguna tõid vaatlejad välja eelvalimiste tulemuste parema kaitsmise ja opositsioonierakondade kandidaatide osalemise valimistel, kuigi ükski neist parlamenti ei pääsenud. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles