Rõivas: me ei taha, et kuuleme otsustest CNNist (6)

Oliver Kund
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Peaminister Taavi Rõivase sõnul oleks lati alt läbi jooksmine see, kui Eesti ei pürgiks ÜRO julgeolekunõukogu ajutiseks liikmeks.
Peaminister Taavi Rõivase sõnul oleks lati alt läbi jooksmine see, kui Eesti ei pürgiks ÜRO julgeolekunõukogu ajutiseks liikmeks. Foto: Eero Vabamägi

Eesti ÜRO Julgeolekunõukokku kandideerimise vastu häälekalt sõna võtnud kriitikud laidavad küll valitsuse ambitsioone, ent ei paku ise Eestile ühtki alternatiivset eesmärki, arvab peaminister Taavi Rõivas (RE).

-Ekspeaminister Mart Laar ütles eilses Postimehes, et teie plaan viia Eesti ÜRO Julgeolekunõukokku võib küll olla prestiižne tööots meie diplomaatidele, aga kallis ja mõttetu rahvale. Päris karmid sõnad.

Eks ongi valiku küsimus, kas seada välispoliitikas latt madalale ja teha ära ainult asjad, mis on hädapärast vajalikud, või näha Eesti võimalust olla ambitsioonikas. See ongi põhimõtteline erinevus.

Kindlasti eksib Laar, kui ütleb, et just sellepärast peame saatkondade võrku ümber tegema. See lihtsalt ei vasta tõele. Me oleme liikmesuse jaoks eraldanud lisavahendeid väljastpoolt välisteenistuse eelarvet. See on 2017.–2018. aastal miljonit eurot.

Praegu on erinevate arvajate hinnangutes märgata ÜRO alahindamist. Minu hinnangul ei tohiks ühtki sellist rahvusvahelist formaati alahinnata. Eesti peamine välispoliitiline narratiiv on «ei iial enam üksi». Selles olukorras kindlasti ka julgeolekunõukogul selge roll mängida.

Kommentaarid (6)
Copy
Tagasi üles