Rask: kohtusse pöördumine on liiga keeruline

Mirjam Mäekivi
, Postimees.ee tegevtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Riigikohtu esimees Märt Rask
Riigikohtu esimees Märt Rask Foto: Sille Annuk

Riigikohtu esimehe Märt Raski hinnangul on kohtusse pöördumine tehtud inimestele liiga keeruliseks ning analüüsi vajab, kas põhiõigus, et igaühel on õigus pöörduda oma õiguste ja vabaduste kaitseks kohtusse, on kõigile tagatud.

Turu-uuringute ASi uuringut elanike suhtumisest kohtutesse kommenteerides leidis Rask, et riigilõivud, mis piiravad oma õiguste kaitseks isikutel kohtusse pöördumist, on üsna suured. Riigikohtu menetluses on mitu asja, kus kaheldakse kõrgete lõivude põhiseaduspärasuses.

Rask tõdes intervjuus Postimehele, et piirangud riigilõivu näol peavad olema, vältimaks pahatahtlikke ja alusetuid kohtussepöördumisi, aga need peavad olema mõistlikud. «Minu isiklik suhtumine on, et oleme teinud kohtusse pöördumise liiga keeruliseks, seda ei ole võimalik teha ilma õigusspetsialisti abita.»

Kuna riigilõivud on kõrged, püüavad inimesed oma asjad klaarida ilma kohtuta, nentis Rask. «Uuringust selgub ka see, et Ida-Virumaal klaarib asju omavahel 20 protsenti vastanutest. Kui see protsent aga oluliselt kasvama peaks, siis läheb õigusemõistmine tänavale. Sellise olukorra tekkest tuleks hoiduda.»

Elanikkonna küllalt suur, üle 60 protsendi küündiv usaldus kohtute vastu teeb Raski sõnul ainult rõõmu. Asjaolu, et kolmandik küsitletuist peab kohtunikke korrumpeerunuks, seostab Rask sellega, et mullu ja tunamullu mõisteti lühikese aja jooksul korruptsioonikuritegudes süüdi kolm kohtunikku.

Ajakirjaniku küsimusele, kuivõrd hingel on kohtunikel selline korruptsioon, vastas Rask: «Väga on hingel. See on masendav. Olen vestelnud paljude kohtunikega, kes on öelnud, et see on nii häbistav, et nad ei julge rahva hulka minna.»

Raski hinnanul esitab ühiskond kohtunikele väga kõrged eetilised nõudmised, mis on võrreldavad vaimuliku omadega. Kui nende nõuete vastu nii rängalt eksitakse, nagu seda on kriminaalkuritegu, siis on, mida häbeneda.

Riigikohtu avatud uste päev

Riigikohtu 91. aastapäeva puhul vastab riigikohtu esimees Märt Rask sel kolmapäeval kell 14 Tartus riigikohtus inimeste küsimustele kohtukorralduse ja õigusemõistmise kohta.

Küsimusi saab saata nii e-kirjaga aadressil piret.lehemets@riigikohus.ee (märgusõnaga «Aastapäeva küsimus») kui esitada vahetult kohapeal. E-kirjaga saadetud küsimustele vastab Rask samuti suuliselt kolmapäevasel avatud uste päeval. Vajadusel edastatakse vastus küsijale ka elektrooniliselt.

Riigikohus palub osalemisest avatud uste päeval aadressil Lossi 17 eelnevalt teatada telefonil 730 9002 või e-posti aadressil Piret.Lehemets@riigikohus.ee. Riigikohtu esimehega kohtumisele järgneb lühike ekskursioon riigikohtu hoones.

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles