Turu-uuringute reitingud: IRLi toetus kukkus alla valimiskünnise (21)

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Margus Tsahkna.
Margus Tsahkna. Foto: Jaanus Lensment

Isamaa ja Res Publica Liidu (IRL) toetus on langenud viimase kuuga valimiskünnisest allapoole ehk neljale protsendile, selgus rahvusringhäälingu tellimusel valminud Turu-uuringute ASi küsitlusest.

Küsitluse kohaselt juhib erakondade populaarsustabelit Keskerakond, mida toetab 23 protsenti vastanutest. Keskerakonnale järgnevad Reformierakond 21, Konservatiivne Rahvaerakond (EKRE) 14, Sotsiaaldemokraatlik Erakond (SDE) 12 ja Vabaerakond 11 protsendiga, vahendas ERRi portaal.

IRLi toetus langes kuuga kuuelt neljale protsendile, mis tähendab, et kui praegu toimuksid valimised, siis sellise toetusega erakond riigikokku enam ei saaks. Eelmise aasta märtsis toimunud valimistel toetas IRLi 13,7 protsenti valijatest, mis andis erakonnale riigikogus 14 kohta.

Tsahkna ütles ERRi raadiouudistele, et ei pea küsitlustulemusi tõsiseltvõetavaks. «Ma arvan, et see uuring on jama, sest ma näen ju oma silmaga, mis ümberringi toimub,» rääkis ta. «Meil ei ole olnud paremaid otsuseid, paremat tegutsemisperioodi kui viimase paari kuu jooksul alates elatisabifondist, erakoolivaidlus lõppes väga hästi, samamoodi muud seadused, mis riigieelarve strateegia juures vastu võeti. Ausalt öeldes see pilt, mis päriselt vastu kajab, ja see, mida uuringud näitavad, ei lähe lihtsalt kokku.»

Eelmise kuuga võrreldes on kaks protsendipunkti vähenenud ka Keskerakonna ja Reformierakonna populaarsus. SDE ja Vabaerakonna toetus on langenud, EKRE-l aga kasvanud ühe protsendipunkti. Üksikkandidaate toetaks küsitluse kohaselt 11 protsenti vastanutest.

Turu-uuringute AS küsitles 26. aprillist 10. maini igakuise omnibuss-küsitluse käigus 1003 inimest, kellest valimisealisi kodanikke oli 815. Neid, kes ei osanud või soovinud oma eelistust avaldada, oli 25 protsenti.

Kommentaarid (21)
Copy
Tagasi üles