Kross: Mardaleišvili kinnipidamine on vastus küsimusele, kus on selle kvartali Eesti spioon (2)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eerik-Niiles Kross.
Eerik-Niiles Kross. Foto: Andres Haabu

Reformierakonda kuuluv riigikogu liige, julgeolekuanalüütik Eerik-Niiles Kross arvas, et Venemaal väidetavalt Eesti kasuks luuranud Arsen Mardaleišvili kinnipidamine on ilmselt vastus mõne Venemaa Föderaalse Julgeolekuteenistuse (FSB) juhi küsimusele, kus on selle kvartali Eesti spioon.

Krossi sõnul on Mardaleišvili juhtumi kohta täna kaugelt liiga vähe teada, et seda arukalt kommenteerida. «Tõenäoliselt on see vastus mõne FSB juhi küsimusele, kus on selle kvartali Eesti spioon. FSB-le ütleks aga, et loodetavasti arreteerrivad nad veel nii praegusi kui endisi Öise Vahtkonna liikmeid,» ütles Kross Postimehele.

FSB teatas eile, et pidas Peterburis kinni kodakondsuseta Mardaleišvili, keda kahtlustatakse Venemaa kriminaalkoodeksi paragrahvi 276 alusel kuriteo toimepanekus. Vene eriteenistuse väitel kogus Mardaleišvili Eesti kaitsepolitsei ülesandel eesmärgipäraselt Vene relvajõudude kohta salajasi sõjalisi andmeid.

Venekeelse Postimehe andmetel osales Mardaleišvili kuni 2010. aastani Kremli-meelses liikumises Öine Vahtkond. Ühendusest lahkus ta koos seitsme kaaslasega, kuna polnud rahul selle juhtimisega.

Mardaleišvili on Postimehe andmetel aastaid osalenud ka Afganistani sõja veteranide üritusel Ida-Virumaal, kuid veteranide ühendused hoiavad temaga distantsi, kuna tema provokatiivne käitumine on toonud endaga kaasa probleeme.

Kohtulahendite registrist selgub, et Mardaleišvilil on mahukas karistusregister. Viimati karistati teda mullu aprillis 160-eurose rahatrahviga. Karistusregistri andmetel määrati talle trahv varavastase süüteo eest väheväärtusliku asja ja varalise õiguse vastu. Sama paragrahvi põhjal karistati teda ka 2013. aasta veebruaris, 2012. aasta detsembris ning juunis. Siis olid karistuse suurused vastavalt 160, 260 ning 60 eurot. Vaid viimase trahvi puhul seisab karistusregistris, et karistus on täidetud. Teiste kohta info puudub.

2010. ja 2012. aastal eksis Mardaleišvilil ühistranspordiseaduse paragrahvi vastu, mis käsitleb taksoveoloa olemasolu. Mõlemal korral sai ta rahatrahvi. 2013. aasta algul määras Jõhvi politseijaoskond Mardaleišvilile 360-eurose trahvi avaliku korra rikkumise eest. Sama aasta septembris mõisteti ta narkootiliste ja psühhotroopsete ainete väikeses koguses käitlemise eest seitsmeks päevaks aresti.

Mittetulundusühingute ja sihtasutuste registri andmetel kuulub 1969. aasta novembris sündinud Mardaleišvili alates 2008. aastast Eestimaa Ühendatud Vasakparteisse.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles