Veebruarist hakatakse välja andma mobiil-ID vormis isikutunnistust

Merje Pors
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Märtsis saab valimistel hääletada ka ID-tuvastust võimaldava mobiiltelefoniga.
Märtsis saab valimistel hääletada ka ID-tuvastust võimaldava mobiiltelefoniga. Foto: Ants Liigus

1. veebruarist hakkab politsei- ja piirivalveamet (PPA) digitaalse isikutunnistuse uue liigina välja andma mobiil-ID sertifikaate.

Riikliku garantiiga mobiil-ID võimaldab elektroonilist isikutuvastamist ja digitaalset allkirjastamist mobiiltelefoni abil, teatas PPA pressiesindaja Postimees.ee’le.

Mobiil-ID sertifikaadid kehtivad 3 aastat ning nende taotlemiseks on vaja isikutunnistust ning vastavat teenust võimaldavat SIM-kaarti, viimase saamiseks tuleb sõlmida teenusleping mobiilioperaatori juures.

Riigi garantiiga mobiil-ID sertifikaatide saamiseks tuleb alates 1.veebruarist esitada PPA veebilehel elektrooniline taotlus.

Esmakordselt maailma praktikas on riigi poolt väljaantavat mobiil-ID võimalik kasutada ka valimistel  elektrooniliseks hääletamiseks. Üksnes mobiiltelefoniga e-valimistel siiski hääletada ei saa, selleks läheb vaja ka internetiühendusega arvutit. Kaardilugejat ja spetsiaalset tarkvara ei ole arvutile paigaldada vaja, mobiiltelefon koos vastava SIM-kaardiga täidab ühel ajal nii isikutunnistuse kui ka kaardilugeja funktsiooni.

Täpsemat teavet elektroonilise hääletamise kohta saab Vabariigi Valimiskomisjoni kodulehelt.

Praegused mobiil-ID kasutajad, kes soovivad valimistel elektrooniliselt hääletada, peavad alates 1.veebruarist PPA veebilehel oma mobiil-ID sertifikaate uuendama, uut SIM-kaarti sel juhul vaja ei ole.

Kõik enne 1. veebruari 2011 välja antud mobiil-ID sertifikaadid kehtivad kehtivusaja lõpuni ja nende uuendamine ei ole kohustuslik.

Projekti «Mobiilse isikutunnituse taotlemiseks ja väljastamiseks tehnilise lahenduse loomine» rahastatakse Euroopa Liidu struktuuritoetusest Euroopa Regionaalarengu Fondist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles