Ministeerium kutsus Vene saadiku Petserimaa asjus selgitusi andma

Merje Pors
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Juri Merzljakov
Juri Merzljakov Foto: Toomas Huik / Postimees

Välisministeerium kutsus Vene suursaadiku Juri Merzljakovi selgitusi andma selle kohta, kas ja miks jäävad setod ja Petserimaaga seotud Eesti kodanikud ilma õigusest omada maad Petseri rajooni territooriumil.

Välisministeeriumi pressiesindaja Mariann Sudakov ütles Postimees.ee’le, et kohtumine saadikuga toimub juba täna.

Küsimusele, kui palju Eesti välisministeerium üldse ära teha saab, et tekkinud olukorda muuta, vastas Sudakov: «Seda me saame selgitada pärast saadikuga kohtumist. Meil on kõigepealt vaja selgust saada, mida see dokument nüüd muudab.» Dokumendi täisteksti ei ole veel avaldatud.

Venemaa presidendi Dmitri Medvedevi eilse käskkirjaga jäid setod ja Petserimaaga seotud Eesti kodanikud ilma õigusest omada maad Petseri rajooni territooriumil.

Käskkirja järgi ei tohi välisriikide kodanikud ega kodakondsuseta isikud olla piiriäärsetel aladel asuvate maatükkide omanikud. Käskkirjas tuuakse ära 380 piiriäärse territoriumi nimetus, mille hulgas on ka Pihkva oblastisse arvatud Petseri rajoon.

Aastatel 1920-1940 oli tegu Eesti Vabariigi Petseri maakonna osaga ning pärast Eesti-Vene piirileppe ratifitseerimist riigikogu poolt 2005. aastal jäid Venemaa haldusalas oleva Petseri rajooni territooriumile tuhandete Petserimaa eestlaste sünnikodud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles