Ekspert traagilisest õnnetusest: garaažiuste hooldused võiksid olla tihedamad

Karel Reisenbuk
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Eile Kadriorus lapse surmaga lõppenud traagiline õnnetus on eksperdi sõnul äärmiselt kahetsusväärne. Tehnilise järelvalve amet on juhtunu osas alustanud uurimist. 

Tehnilise järelvalve ameti andmetel ei ole garaažiustega toimunud õnnetuste kohta varasemalt nendeni infot jõudnud. Kaubanduskeskustes asuvate automaatustega toimunud intsidente tuleb ette paaril korral aastas, mis peamiselt on seotud laste näppude või varvaste vahelejäämisega. Ametkonna sõnul pole nii traagilist õnnetust teadaolevatel andmetel Eestis varem juhtunud. Tehnilise järelvalve amet paneb lapsevanematele südamele, et lapsed ei mängiks ega satuks üksi olema sarnaste uste läheduses.

Garaažiuste paigaldusega tegelev anonüümseks jääda soovinud ettevõtja on juhtunust šokeeritud: «Mul on endal kodus väike laps. Judinad jooksid üle selja, kui tragöödiast kuulsin.» Asjatundja sõnul võib õnnetuse põhjuste kohta vaid spekuleerida, sest täpsemad andmed ukse süsteemide ja tootja kohta puuduvad. Siiski on pika kogemusega ettevõtja üpris veendunud, et tegemist võis olla tööstusmootoriga uksega, mille allakukkumise põhjuseks võib olla vedru purunemine. «On vähetõenäoline, et midagi sellist veosiiniga süsteemi puhul võinuks juhtuda, kuid see on puhtalt spekulatsioon,» rääkis ekspert Postimehele.

Tehnilise järelvalve ameti tehnikaosakonna juhataja Priit Poschlini sõnul teostatakse elektrimootori abil töötavate uste turujärelvalvet kasutuselevõtmise eel. Ehitisse paigaldamise ajal kontrollib seadmete nõuetelevastavust ehitusjärelvalve, hiljem vastutab uste korrasoleku eest omanik.

Garaažiustega tegeleva ettevõtja hinnangul ei taheta Eestis korralisi hooldusi ustele eriti tellida.«Meie riigis sellist kohustust paraku ei ole, samas kui Soomes on selline nõudmine olemas». Asjatundja soovitab vähemalt korra aastas kutsuda uksi üle vaatama kvalifitseeritud tehnik, kes teeks süsteemidele korraliku ülevaatuse.

Eile pärastlõunal juhtunud traagilises õnnetuses hukkus 4-aastane poiss, kes jäi garaažiukse alla ning suri saadud vigastustesse. Juhtunu täpsemad asjaolud selgitab välja uurimine.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles