Austraallased õpetasid Eesti poliitikuid mereprobleeme lahendama

Alo Raun
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Läänemeri.
Läänemeri. Foto: Alo Lõhmus.

Asjatundjad Austraalia Suure Vallrahu rahvuspargist andsid riigikogu keskkonna- ja majanduskomisjoni liikmetele nõu, kuidas lahendada edukalt Läänemerega seotud küsimusi.


Eksperdid Austraaliast jagasid oma kogemusi integreeritud ruumilisest planeerimisest, ametkondade vahelise koostööst, poliitiliste protsesside rollist ning integreeritud kaitse ja kasutuse korralduse edukast rakendamisest, teatas riigikogu pressitalitus.

Rahvuspargi endine direktor Virginia Chadwick rõhutas avalikkuse ja teadlaskonna kaasamise olulisust kogu protsessis, mis tagab poliitiliselt tundlikele projektidele poliitilise toetuse.

«Suure Vallrahu bioloogilise mitmekesisuse kaitse programmi tutvustamisel laekus piirkonna elanikelt esimeses faasis 10 000 ja teises faasis üle 20 000 ettepaneku, mis tuli läbi vaadata.»

Ettekandjad kinnitasid, et tänu avalikkuselt laekunud ettepanekutele tuli projekti planeerimisse teha hulk muudatusi.

Külalisesinejate sõnul arvestatakse Austraalia seadusandluse väljatöötamisel väga tugevalt ökoloogiakeskseid põhimõtteid. Vähemoluliseks ei peetud ka majandusringkondade osalemist.

Eesti Mereinstituudi merebioloogia osakonna juhataja Georg Martin märkis oma ettekandes, et Eestis alustati põhjalikuma rannikumere inventuuriga 2005. aastal ning inventuuri tulemusena valmib käesoleva aasta lõpuks merekeskkonna kvaliteedi hinnang.

Martin juhtis tähelepanu sellele, et kuni viimase ajani on bioloogilise mitmekesisuse uuringud olnud lünklikud ning rannikumere geoloogiline info on praegu puudulik.

Tema sõnul võib öelda, et Eesti rannikumeres on piirkondi, mis on tunduvalt paremas seisus, kui Läänemeri tervikuna, aga kahjuks ka piirkondi, mis on väga kehvas seisus nagu nt Haapsalu laht.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles