Simson: Toobal nägi, et ta ei suuda seda tööd teha nii, nagu erakond ootab

Liis Velsker
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kadri Simson ja Priit Toobal Keskerakonna kongressi eel.
Kadri Simson ja Priit Toobal Keskerakonna kongressi eel. Foto: Arno Saar / Õhtuleht

Keskerakonna riigikogu fraktsiooni esimees Kadri Simson ütles end uskuvat, et Priit Toobal otsustas erakonna peasekretäri kohalt lahkuda ise, kuna ei suutnud oma ametis täita parteikaaslaste ootusi.

«Ma arvan, et pigem oli tegemist Toobali otsusega, kui ta nägi, et ta ei suuda enam seda tööd teha sellisel viisil, nagu erakond ootab,» vastas Simson küsimusele, kas Priit Toobal lahkus peasekretäri kohalt omal soovil või oli see erakonna juhi Edgar Savisaare otsus.

Simsoni hinnangul ei tulnud Toobali otsuse ajastus üllatusena, sest reedesel erakonna juhatuse koosolekul oleks päevakorras olnud nagunii punkt, kus oleks arutatud kriminaalkorras karistatud liikmete väljaviskamist Keskerakonnast.

Riigikohus otsustas, et Keskerakonnal kehtib siiani vana põhikiri, mille järgi karistust kandvad isikud heidetakse erakonnast välja. «Kui Priit Toobal ei kuulu enam erakonda, oleks väga raske öelda, et Eesti suurima erakonna peasekretär on erakonnaväline isik,» nentis Simson.

«Minu lähenemine oli juba varem selline, et peasekretär peaks suutma erakonda aidata keerulistes küsimustes, ta peaks olema n-ö probleemide lahendamisel võtmeisik ning ta ei peaks tekitama probleeme,» rääkis Simson.

«Kindlasti olen ma ka seda meelt, et juba sellest hetkest, kui Priit Toobal proovis ühendada peasekretäri ja riigikogu liikme ametit, oli see suhteliselt ebamõistlik samm, sest neid kahte ametit ei saa tõhusalt ühendada – kannatab kas ühe või teise positsiooni täitmine või mõlemad,» jätkas ta.

Simson ütles, et selle üle pole mõtet spekuleerida, kellest saab järgmine Keskerakonna peasekretär. «Reedel saame juba teada, keda Edgar Savisaar välja valib,» lisas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles