Roheliste manifestiga liitunud parteitud riigikokku kandideerima ei kiirusta

Merje Pors
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaarel Tarand.
Kaarel Tarand. Foto: Toomas Huik

Eestimaa Roheliste algatatud ja reedel avaldatud Elurikkuse manifestile alla kirjutanud parteitutest avaliku elu tegelastest suurem osa ei kiirusta erakonna nimekirjas riigikokku kandideerima.

Seni on parteitutest oma kandideerimisest või kandideerimise kaalumisest avalikkuses teada andnud kultuuriväljaande Sirp peatoimetaja Kaarel Tarand, julgeolekuekspert Eerik-Niiles Kross ja filmimees Artur Talvik. Postimees.ee rääkis ka manifestile alla kirjutanud Peeter Oja, Andres Tarandi, Mart Johansoni, Juku-Kalle Raidi, Mati Kaalu ja Ants Johansoniga, kuid mitte keegi neist ei öelnud, et nad kindlasti plaanivad parlamenti kandideerida. Kõige enam olid kõhkvel Mart Johanson ja Juku-Kalle Raid, teised aga ütlesid kindla «ei».

Tallinna loomaaia direktor Mati Kaal ütles, et tema kindlasti ei kandideeri riigikokku. «Kahel põhjusel: üks on see, et ma võtan asju liiga hinge ja see oleks enesetapp. Teine asi on see, et ma ei taha oma kompetentsi tasemest välja astuda.»

Näitleja Peeter Oja kinnitas samuti, et ei kandideeri riigikokku ega liitu ka ühegi erakonnaga. Ta märkis, et talle tehti ettepanek manifestiga liituda ja kuna manifesti sisu oli mõistlik, siis ta nõustuski.

«Mina arvan, et kui ma ükskord kandideerin, siis ma alustan kohalikust omavalitsusest. Kui me räägime inimeste elu juhtimisest, siis riigi tasand on minu jaoks praegu üle jõu,» kommenteeris võimalikku kandideerimist muusik ja muusikaürituste korraldaja Ants Johanson.

Märkimisväärne osa manifestile alla kirjutanutest on Erakonna Eestimaa Roheliste liikmed või selle parteiga muul moel seotud. Üks allakirjutanuist – kunagine peaminister ja endine sotside esimees Andres Tarand, on aga roheliste algatatud manifestile alla kirjutades ise samaaegselt sotside liige. «Aga miks ma ei võiks alla kirjutada – pensionäri asi, mis seal siis on,» kommenteeris Tarand naljatledes. Ta täpsustas, et valimistest on ta end taandanud ja n-ö suurde poliitikasse enam ei naase.

Raid ja Johanson jätavad otsad lahti

Ajalehe KesKus peatoimetaja Juku-Kalle Raid ja muusik Mart Johanson jätsid kandideerimise osas otsad lahti. «Ma ei hakka mütsi ära sööma. Kui ma ka kandideerin, siis mul on võimalus ka Isamaa ja Res Publica Liidu nimekirjas - ma kandideerin niikuinii parteituna,» nentis Raid. Muusik Mart Johanson aga teatas, et ta mõtleb kandideerimise peale, kuid otsust ei ole veel teinud.

Kõik manifestile oma allkirja andnud inimesed, kellega Postimees.ee suhtles, tunnistasid manifesti vajalikkust ja sealseid häid ideid.

«Manifesti mõte on juhtida tähelepanu nutusele situatsioonile, mis meil praegu on – kaks väga suurt parteid ja kaks väiksemat ning siis on kõik, kogu lugu,» märkis Juku-Kalle Raid. «See üle mõistuse partokraatlik ühiskond on sügavalt haige ja seepärast arvasin, et manifesti toetamine on mõistlik,» osutas Mati Kaal.

«Ajurünnak ühiskonnas on minu meelest teretulnud – prooviks võib-olla oma minast ja egost natuke taanduda ja mõelda sellele, et sulle on antud midagi ja sa peaksid selle eest tänulik olema ja seda jagama, et ka teistel oleks hea,» lisas Peeter Oja.

Kuigi võib oletada, et erakonda mitte kuuluvaid tuntud nimesid oli roheliste nimekirja vaja ka selleks, et partei valimiskünnise ületaks, ei kinnita riigikogu Eestimaa Roheliste fraktsiooni aseesimees Marek Strandberg seda mingil juhul. «Need ei ole inimesed, kes tuleksid rohelisi toetama selleks, et rohelised saaksid riigikokku. Nad on inimesed, kellel on nimi, kelle tegevusel on ajalugu ja mis peamine – nad soovivad mitmekesistada poliitilist maastikku.» Roheliste ainuke huvi parteitute kaasamisel on tema sõnul Eesti poliitika avatuks muutmine.

Neljapäeval allkirjastatud manifest kutsub üles taastama ühiskonna elurikkust, andma eluõigust kõigile ideedele ning tähtsustama kõigi osavõttu meie endi elu korraldamisel. «Allakirjutanud pole üks-ühele roheliste nimekirjas kandideerijad, kõigilt pole ametlikku nõusolekut. Ma ei oska öelda, kes neist täpselt juba on nõusoleku andnud,» märkis roheliste pressiesindaja Katrin Mesilane toona.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles