Keskerakond välistaks ERJKst ka maksuvõlglased

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Scanpix / kollaaž Katri Karing

Opositsioonilise Keskerakonna fraktsioon tahab keelata erakondade rahastamise järelevalve komisjoni (ERJK) kuulumise ka inimestel, kes kasutavad või on kasutanud maksudest hoidumiseks maksuvaba piirkonda või on maksuvõlglased.

Keskfraktsiooni esimees Kadri Simson ütles Postimehele, et erakondade rahastamise kontrollijad peavad olema laitmatu renomeega, mitte inimesed, kes on püüdnud Eesti riiki maksudega ninapidi vedada.

Simson märkis muudatusettepaneku selgituses, et varifirmade omamise kaudu petetakse riiki, kui varjatakse ja jäetakse maksuhaldurile esitamata maksukohustused. Tema sõnul ei ole küsimus selles, kas see on seadusega kooskõlas, vaid selles, et tegu pole eetilise käitumisega.

Keskerakonna fraktsioon esitas muudatuse mai algul esimese lugemise läbinud eelnõule, mis oli ajendatud Keskerakonna juhatuse märtsi algul tehtud otsusest nimetada järelevalvekomisjoni liikmeks partei annetuste võltsimises ja eraviisilisele jälitustegevusele kihutamises süüdi mõistetud Priit Toobal.

Reformierakonna, Sotsiaaldemokraatliku Erakonna, Isamaa ja Res Publica Liidu, Vabaerakonna ja Konservatiivse Rahvaerakonna fraktsiooni algatatud eelnõu kohaselt keelatakse komisjoni kuulumine inimestel, keda on tahtlikult toimepandud kuriteo eest karistatud või kellelt on jõustunud kohtuotsusega ära võetud teataval ametikohal töötamise või tegevusalal tegutsemise õigus.

Algatajate sõnul on muudatuse mõte välistada ka tulevikus olukorrad, kus mõni erakond asub komisjoni seaduserikkujatega mehitama.

Toobal on praeguseks nii erakondade rahastamise järelevalve komisjonist kui Keskerakonna peasekretäri kohalt lahkunud ja komisjonis asendab teda Tõnis Mölder.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles