Mikser: arvan, et järgmistele riigikogu valimistele Keskerakond Savisaare juhtimisel ei lähe (5)

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sven Mikser
Sven Mikser Foto: Tairo Lutter

Sotside juhatuse liige, endine minister Sven Mikser avaldas kolmapäeval Facebookis arvamust, et järgmistele riigikogu valimistele läheb Keskerakond kellegi teise kui Edgar Savisaare juhtimisel, sest Savisaar kaotab selleks ajaks võimu.

Mikseri arvamus tõukus Facebookis toimunud vaidlusest selle üle, kes võiks võita 2019. aasta parlamendivalimised. Postimees avaldab Mikseri avamuse autori loal.

«Ma arvan, et Keski tänased toetajad jagunevad valdavalt kolme suurde gruppi. Esiteks venekeelsed, kellele keegi teine midagi ei paku. Teiseks väike hulk valdavalt eakaid fänne, kes idoliseerivad Edgari rolli Laulvas revolutsioonis ja iseseisvumisprotsessis. Ja kolmandaks need, kes tahavad toetada sotsiaalse programmiga opositsioonijõudu ja kes loodavad simsonlaste mässust Keskerakonna ümbersündi.

Ma arvan ka, et järgmistele riigikogu valimistele Keskerakond Savisaare juhtimisel ei lähe. Ent vahepealsesse aega jääb palju vastust ootavaid küsimusi.

- Esiteks: kuidas Savisaar lahkub. Astunuks ta tagasi mullu sügisel, oleks ta ära saadetud lillede ja pisaratega. Tänaseks on ta muutunud üleliigseks ja koormavaks enamusele keskerakondlastest. Ometi on tal ustavaid järgijaid Toompeal (Lenk, Ernits) ja ilmselt mõnevõrra rohkemgi Tallinna volikogus. Kui Savisaar omade poolt ja vastu ta enda tahtmist üle parda heidetakse, ei ole sugugi kindel, et mõlemad fraktsioonid ühtsena jätkavad. Ka võib eeldada, et protestiks Edgari kukutamise vastu eemaldub Keskerakonnast mingi osa senistest valijatest.

- Teiseks: Kellele jääb võim erakonnas. Paljudele tundub aksioomina, et pärast Edgarit hakkavad erakonda juhtima Simson ja Ratas käsikäes. Aga suurimad häälteskoorijad on viimastel valimistel olnud hoopis Toom ja Kõlvart. Lisaks on viimase aasta jooksul konjuktuursetel kaalutlustel Edgari kaardile mänginud ka erakonna uus «dünaamiline duo» - Karilaid ja Loone. Isegi kui erakonna «mõistlik» osa jääb esialgu tüüri hoidma, on pigem tõenäoline, et järgneb pikem võimuvõitlus.

- Kolmandaks: kuidas mängitakse edasi «vene kaarti». Edgar on aastate jooksul muutunud järjest venemeelsemaks. Simson - Ratas ei saa endale lubada sama retoorilise joone jätkamist. Kui uusi erakonna juhte sunnitakse võtma selgemaid positsioone Ukraina-vastase agressiooni ja Putini poliitika suhtes, siis võivad eesti-vene suhted erakonna sees ja toetajaskonnas järsult pingestuda. On raske uskuda, et Kadri Simson võiks esimehena mõista hukka Putini poliitikat, ilma et järgneks raevukas arvamustevahetus Yana Toomi ja olulise osa Lasnamäe ning Ida-Virumaa valijatega. Teisipidi oleks Simsonil keeruline võtta üle Edgari venemeelset retoorikat ja loota Pärnumaalt tuhandeid hääli.

- Neljandaks: mis saab kohalikest valimistest. Kui Edgar on sunnitud lahkuma enne 2017. aasta omavalitsusvalimisi, siis kes ja kuidas seab kokku Tallinna valimisnimekirja ja millise tulemuse see nimekiri teeb? Kuidas täidetakse Edgarist Lasnamäele jääv kümnetuhade hääleline auk? Kas säilitatakse ainuvõim, kes jagab «soojad kohad» ja kes on linnapeana võimeline ohjama kõiki neid varjatud ja varjamatuid huve, mis pealinna linnavõimu ümber keerlevad?

Keskerakond ilma Edgarita on «a big unknown». Keegi ei ole sellist asja kunagi näinud ja seetõttu on võimatu öelda, kuidas see nähtus tegelikkuses võiks toimida. Olen väga kaugel sellest, et ennustada Edgarita Keskerakonnale kiiret kadu. Aga on veidi naiivne eeldada, et seni Savisaarega sünonüümsena tegutsenud erakond vabaneb pärast Edgari kõrvaldamist kogu senisest taagast ja koormast, säilitades samas kõik oma traditsioonilised tugevused.

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles