Wikileaksi Assange astub Londonis taas kohtu ette

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Julian Assange
Julian Assange Foto: SCANPIX

Skandaalsete paljastustega tegeleva meediaorganisatsiooni Wikileaks asutaja ja eestvedaja Julian Assange astub Londonis taas kohtu ette.

Kohus määrab aja, millal Assange`i Rootsile loovutamist käsitlev kohtuistung toimub, edastab AFP.

Rootsi nõuab, et Suurbritannia Assange´i välja annaks. Rootsis kahtlustatakse teda vägistamises ja seksuaalses ahistamises.

Julian Assange eitas vägistamist.

Austraalia kodakondsusega Assange arreteeriti Londonis ja vabastati pärast üheksa päeva kestnud vangistust 16. detsembril 2010. Ta on siiani olnud kautsjoni vastu vabaduses.

Wikileaks tegutseb alates 2006. aastast, kuid ülemaailmsed kired selle ümber lõid lõkkele 2010. aastal. Aprillis avaldas Wikileaks video Iraagis tapetud tsiviilisikutest, juulis ja oktoobris aga Afganistani ja Iraagi sõja  kohta käivat materjali.

Möödunud aasta novembris ilmus järk-järgult üle 200 000 USA diplomaatilise memo, mis pärinesid anonüümselt allikalt. Kinnitamata andmetel oli selleks allikaks USA luuraja Bradley Manning, kes samuti Wikileaksiga seoses arreteeriti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles